piątek, 28 września 2018

Muffiny piernikowe z jabłkami


Wspaniałe muffiny o niezwykle bogatym smaku i aromacie; w niczym nie ustępują najlepszym piernikom ;). A nawet mają nad nimi przewagę - przygotowuje się je bowiem błyskawicznie, jak każde muffinki :). Są mięciutkie, długo zachowują świeżość, a dodatek kwaskowych jabłek czyni je jeszcze bardziej smacznymi. Użyłam do nich przypraw korzennych w ich naturalnej postaci, tzn.nie jako gotowej mieszanki przypraw do piernika, ale oczywiście śmiało możecie takową tutaj wykorzystać. Bardzo polecam :).


Przepis na muffiny zaczerpnięty STĄD.


Składniki na około 18 sztuk:
  • 375 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 150 g cukru brązowego ( u mnie pół na pół ciemny cukier Muscovado oraz cukier Demerara )
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 9 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ćwierć łyżeczki mielonych goździków
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 średnie jabłka, najlepiej odmiany kwaskowej
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jabłka obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę ( ja kroiłam jabłka w ósemki, następnie w poprzek na kilka kawałków ).

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: przesianą mąkę pszenną, cukier, wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.

W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: roztrzepane jajka, mleko, olej oraz miód.

Do suchych składników wlać składniki mokre i krótko wymieszać, tylko do połączenia. Dodać jabłka i ponownie wymieszać.

Ciastem napełniać silikonowe foremki do muffinek lub papilotki umieszczone w blasze do muffinek ( napełniać do około 3/4 wysokości foremek, choć można troszkę więcej ). Piec około 20 - 22 minuty w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić na kratce.


Smacznego :)







12 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie i na pewno obłędnie pachną!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mam smaka, uwielbiam przeróżne muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione mufinki uwielbiam je z syropem malinowym :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności dziś piekłam wyszło super

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś moja babcia to piekła ale Twoje na zdjęciach wygląda lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jeżeli gotowa mieszanka do piernika to ile dodać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli przyprawa jest dobrej jakości, to myślę, że wystarczy pół opakowania, jeżeli słabszej jakości, to dałabym nawet całe opakowanie.

      Usuń
  7. Takich muffinek jeszcze nie jadłem! :D

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates