.

.

czwartek, 27 września 2018

Ciasto z kremem i malinami

Witam Kochani

Lato się skończyło, przyszła jesień, więc i wszystkie pyszne dary lata powoli się kończą. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na bardzo dobre ciasto, które nazwałam "Pożegnanie lata". Jest ono z  malinową galaretką, na kakaowym cieście oraz z kremem.

Bardzo Wam je polecam, i zachęcam do jego upieczenia, póki jeszcze można dostać maliny :)
Zapraszam

Blaszka 25x25cm

CIASTO KAKAOWE

-4 jajka+2 białka z kremu
-3/4 szkl cukru
-1 szklanka mąki pszennej tortowej
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody
-1,5 łyżki kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM

-2 żółtka (białka do ciasta)
-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-250g masła lub margaryny

WARSTWA MALINOWA

-400g malin
-1 galaretka malinowa
-1,5 szklanki wrzątku

POLEWA

-100g czekolady mlecznej
-3 łyżki mleka
-50g masła

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka wraz z 2 białkami ucieramy z cukrem na jasną masę.



Dodajemy resztę składników czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao,wodę oraz olej i miksujemy na gładką masę.
Przekładamy ją do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka
Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody.





KREM

Mleko wlewamy do garnka zostawiając około 3/4 szklanki, włączamy gaz.
Odłożone mleko miksujemy z żółtkami, budyniami, cukrem,mąką i cukrem waniliowym, całość wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.

Powstały budyń studzimy.
***polecam przygotować go sobie dzień wcześniej wieczorem :)

Masło lub margarynę ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń.

I krem gotowy.


WARSTWA MALINOWA

Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody-studzimy.
Do ostudzonej galaretki dodajemy maliny, mieszamy i wstawiamy na chwilkę do lodówki by stała się lekko tężejąca.

SKŁADANIE CIASTA

Na pierwszy spód ciasta wykładamy połowę  kremu, odstawiamy do lodówki na 15 minut by trochę stwardniał.

 Na krem wykładamy tężejącą galaretkę, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na stężałą galaretkę wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim spodem. 




Ciasto wstawiamy do lodówki i robimy polewę.

POLEWA
Składniki dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną, do połączenia. Polewamy ciasto.
Ciasto możemy posypać np ozdobnymi perełkami.




Najlepiej by pozostało w lodówce na całą noc.






I gotowe :)
Gorąco polecam i życzę udanych wypieków.  

2 komentarze:

  1. Ciasto przepyszne, prawie jak lodowe. Lekkie, nie za slodkie, prawdziwie letnie. Zostalo zaliczone do grona ulubionych. Zamienilam biszkopt na jasny, bo uzywalam innych owocow. Dzieki za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam według przepisu ale jakiś taki rzadki ten krem wyszedł i ciasto takie cieniutkie,że ciężko było mi przekroić na dwie połowy 🤷‍♀️🤷‍♀️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko