Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 28 września 2018

Waniliowa szarlotka w kratkę


Najlepsze i najbardziej uwielbiane ciasto na jesienne dni, o pysznym maślano-waniliowym smaku z naszych polskich jabłek (użyłam do niej moich ekologicznych jabłek prosto z sadu) nie ma sobie równych! Z kruchą kratką, tak jak piekły nasze babcie J Gdyby nie kalorie mogłabym jeść ją codziennie, najlepiej smakuje jeszcze ciepła a podana z lodami czy bitą śmietaną to istna smakowa poezja!









Ciasto kruche na okrągłą formę o Śr 26 cm

30 dag masła 82%
15 dag cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
szczypta soli


Masa jabłkowa:
7 dużych  winnych jabłek (najlepsza antonówka)
½ cytryny
½ szklanki cukru
4 łyżki wody
2 łyżki  masła 82%
1-2 łyżki  mąki ziemniaczanej(zależy jak soczyste są jabłka)
2 łyżki płatków migdałowych
1 jajko+1 łyżka mleka do posmarowania




Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem  i żółtkami, dodać zimne z lodówki, pokrojone na kawałki masło zagnieść szybko kruche, jednolite ciasto.
Przekroić na dwie części jedną większą na spód, drugą mniejszą na kratkę,  owinąć folią włożyć do lodówki na czas przygotowania  nadzienia jabłkowego.

Nadzienie:
Jabłka obrać ze skórki pokroić na grubsze talarki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

W garnku rozpuścić masło z cukrem , gdy zabulgocze a cukier się rozpuści dodać jabłka, wsypać łyżeczkę cukru z cynamonem, wlać wodę, dusić aż jabłka zaczną się rozpadać , mąkę ziemniaczaną rozrobić z małą ilością wody, zagęścić jabłka, zagotować, zestawić z ognia. Wystudzić .


Schłodzone ciasto kruche(wiekszą część) rozwałkować , wylepić  dno głębokiej formy na tartę o podanych wymiarach , rozłożyć wystudzone jabłka, resztę ciasta kruchego  rozwałkować, pociąć na cienkie paski ułożyć na jabłkach w formie kratki. Jajko roztrzepać z łyżką mleka, posmarować pedzelkiem ciasto, posypać płatkami migdałowymi.


Włożyć szarlotkę do nagrzanego do 190*c piekarnika na grzaniu góra –dół, temperaturę od razu zmniejszyć do 185*c i piec około 45-50 minut. Podawać lekko ciepłą lub po wystudzeniu z dowolnymi dodatkami.



Słodkich wypieków!






4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj