SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 110 g zimnego masła
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka zimnej wody lub mleka
Nadzienie:
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 2 różnokolorowe papryki
- 3 jajka
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 100 g parmezanu lub dowolnego żółtego sera
- łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj posiekane masło i wbij żółtko. Szybkim ruchem zagnieć ciasto, dolewając w trakcie odrobinę wody lub mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie i przełóż je na posmarowaną masłem i podsypaną mąkę formę na tartę (o średnicy 30 cm).
- Górę formy pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Następnie ściągnij obciążenie i papier do pieczenia i piecz kolejne 10 minut. Odstaw do delikatnego przestudzenia i przygotuj nadzienie.
Nadzienie
- Warzywa umyj. Cukiniom odetnij końcówki, marchew obierz, a papryki przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój marchewkę i cukinię na długie i cienkie pasy. Paprykę również cienko pokrój, lecz będzie łatwiej to zrobić za pomocą noża.
- Jajka roztrzep delikatnie w miseczce wraz ze śmietaną i startym na tartce serem. Miksturę dopraw rozmarynem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem do smaku. Masę wylej na podpieczony i wystudzony spód. Następnie wyłóż paski z warzyw, układając je dookoła tarty, zaczynając od brzegów i kończąc na środku.
- Gotową tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut, aż wierzch się zetnie. Zakręconą tartę podawaj po lekkim przestudzeniu; będzie ją łatwiej kroić.