ciasto drożdżowe z serem i śliwkami

4068

składniki na ciasto drożdżowe:
400-450 g mąki
50 g drożdży
3 żółtka
100 g cukru
100 g masła
180 ml mleka, letniego
1/2 łyżeczki soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 90 ml letniego mleka, 50 g cukru oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z pozostałą częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę wymieszaną z solą, pozostałe letnie mleko, masę z żółtek i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. (Do wyrabiania ciasta spokojnie możemy użyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do formy (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą delikatnie rozwałkowujemy i kroimy w poprzek na paseczki.

składniki na warstwę śliwkową:
śliwki z kompotu, jednego słoika litrowego
2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny

wykonanie:
Śliwki odsączamy z kompotu. Ciasto posypujemy równomiernie np. bułką tartą. Układamy śliwki.

składniki na masę serową:
1000 g sera białego, zmielonego
4 jajka
100 g margaryny, roztopionej i wystudzonej
100 ml śmietany, zwykłej
250 g cukru
1 budyń waniliowy
opcjonalnie:
1 łyżka ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy ze tylko do połączenia się. Wykładamy równomiernie na warstwę śliwek. Na wierzchu z pasów ciasta układamy kratkę, którą smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczmy w ok. 170-180 st. C, przez ok. 45-50 min. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał warto położyć arkusz papieru śniadaniowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here