Cukinie faszerowane wołowiną z pomidorami

by dietolog
Przepis na cukinie faszerowane mięsem wołowym, pomidorami i pieczarkami w towarzystwie pieczonych pomidorów. Dobry pomysł na obiad lub kolację z niskim indeksem glikemicznym i ograniczoną ilością węglowodanów.

Cukinia to po marchewce moje ulubione warzywo, a w moim domu często pojawiają się cukinie faszerowane czy to mięsem, czy rybą czy kaszą i orzechami. Dzisiaj wersja nie wymagająca szczególnych przygotowań i zajmująca dosłownie chwilę. Cukinie faszerowane mielonym mięsem wołowym (ale może być też inne, np. drobiowe) i pieczarkami z podłużnymi, śliwkowymi pomidorami.

cukinie faszerowane mięsem

Składniki na 4 porcje:

2 młode cukinie zielone
2 cukinie żółte
400g mielonej wołowiny
100g pieczarek
4 pomidory śliwkowe
1 duża cebula cukrowa
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól, świeżo mielony pieprz, suszona bazylia

Do podania pieczone pomidory:
8 pomidorów śliwkowych
1 łyżka oliwy
sól
pieprz (opcjonalnie)
kilka liści świeżej bazylii

Cukinie dokładnie umyć i przeciąć wzdłuż na pół. Nie obierać. Wydrążyć nasiona, tworząc w cukiniach miejsce na farsz.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić na niej cebulę dodać pieczarki i na dużym ogniu, kilka minut je podsmażyć ciągle mieszając. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek, a po minucie dodać mięso. Cały czas mieszać do czasu, aż mięso się przesmaży i zmieni kolor z czerwonego na szary. Następnie dodać 4 pokrojone w kostkę pomidory śliwkowe. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i suszoną bazylią, wymieszać i przykryć. Dusić na małym ogniu kolejne 5 minut.

W międzyczasie przygotować dodatki. Na blaszce do pieczenia rozłożyć papier do pieczenia i ułożyć na nim połówki pomidorów śliwkowych. Skropić je oliwą, posolić (najlepiej gruboziarnistą solą) i ewentualnie doprawić świeżo mielonym pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć wydrążone cukinie i wypełnić je farszem. Zarówno pomidory, jak i cukinie faszerowane mięsem wstawić do piekarnika na 20 minut. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Na talerzach układać po 2 połówki faszerowanych cukinii w różnych kolorach i po 4 połówki pieczonych pomidorów. Posypać posiekanymi listkami świeżej bazylii.

cukinie faszerowane wołowiną z pomidorami

1 porcja to ok. 330 kcal, węglowodany: 24g, białko: 27g, tłuszcz: 14g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,4WW i 2,3WBT

SMACZNEGO!

You may also like

2 komentarze

Cukinia faszerowana drobiem i czerwoną cebulą - Dietolog 18 listopada, 2019 - 2:48 pm

[…] czym? Cukinię faszeruję tym, co akurat mam w lodówce (lub na parapecie). Czasem jest to mięso mielone, czasem soczewica i ser feta, a czasem tak jak dziś mięsem drobiowym i cebulą. W każdym […]

Odpowiedz
Cukinie faszerowane soczewicą i dwoma serami: fetą i mozzarellą - Dietolog 13 marca, 2021 - 10:37 am

[…] i często je robię. Zapiekać można wszystko i wychodzą z tego zazwyczaj cuda. Na przykład cukinie faszerowane mięsem, ogórki zapiekane z bazyliowym persto, mozzarellą i pomidorkami, pieczarki faszerowane kaszą czy […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz