Murzynek ze śliwkami, płatkami migdałów i polewą

 

Murzynek w wersji na bogato. Płatki migdałów, polewa i śliwki ,opcjonalnie nasączenie ponczem ze śliwowicą,wszystko to sprawia, że  zwykły murzynek  jest niezwykle smaczny, wyśmienity. Wyrasta duży i pulchny i bardzo prosty w przygotowaniu:)

Składniki

  • 350 g cukru
  • 600 g mąki pszennej przesianej
  • 350 ml mleka
  • 300 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego, jagodowego, śliwkowego( do wyboru)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 4łyżki kakao
  • mała torebka płatków migdałowych
  • kilka śliwek

Polewa

  • 1/4 kostki masła
  • 3-4 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao

Opcjonalnie

Poncz

  • 1/2 szklanki herbaty
  • 1/4 szklanki śliwowicy

Wszystkie składniki ciasta, oprócz płatków migdałowych, zmiksować. Blaszkę 25/30 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, na wierzchu ułożyć połówki śliwek  bez pestek. Posypać płatkami migdałów i wstawić na 1 h do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, góra, dół. Upieczone wyjąć ,wystudzić. Do grubej strzykawki (można kupić w aptece)naciągnąć poncz ,nakłuwać ciasto od góry ( najlepiej obok śliwek), nasączyć go w różnych miejscach. Jak zrobimy to gęściej tym będzie bardziej nasączone. Można też z tej opcji zrezygnować.

Składniki polewy włożyć do rondelka cały czas mieszając zagotować.Następnie polać ciasto robiąc nierówne zygzaki. Gotowe

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *