muffinki korzenne z jabłkami

2560

składniki:
225 g mąki
100 g miodu
90 g cukru
75 g margaryny
125 ml śmietany, zwykłej
2 jajka, żółtka oddzielone od białek
1/2 łyżeczki kakao
1/2 opakowania przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250 g jabłek

wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mąkę mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Margarynę miksujemy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka oraz miód. Następnie dodajemy naprzemiennie śmietanę oraz wymieszane składniki suche. Na końcu dodajemy jabłka oraz ubite na sztywno białka i całość delikatnie mieszamy.  Gotowe cisto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (mi wyszło ok. 18 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. (do tzw. suchego patyczka) w 170-180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, dowolnie dekorujemy (w moim przypadku rozpuszczona czekolada oraz uprażone i posiekane orzechy).


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here