Spaghetti ze szpinakiem
i krewetkami

Spaghetti z krewetkami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
250 g krewetek koktajlowych mrożonych
250 g makaronu spaghetti
3 ząbki czosnku
3 duże garście szpinaku
250 ml śmietany 18% płynna - u mnie żółta z Łaciatego
1 łyżka masła i oliwy oliwek - do smażenia

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Świetny pomysł na wyśmienity obiad lub romantyczną kolację – makaron spaghetti ze szpinakiem i krewetkami, otulony sosem śmietanowym. Prosto, szybko i smacznie! Tymi właśnie słowami można opisać to danie. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek (o ile nadaje się do smażenia, jeśli nie, to zamiast oliwy dodać jeszcze jedną łyżkę masła). Krewetki opłukać i wrzucić na patelnię, smażyć około 7 minut, co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Ząbki czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę, szpinak dokładnie umyć i osuszyć na sitku. Czosnek i szpinak dorzucić do smażących się krewetek, smażyć jeszcze przez około 3-4 minuty. Po tym czasie całość zalać śmietanką, delikatnie zmniejszyć ogień i podgrzewać do czasu, aż sos delikatnie się zagęści.

3
Gotowe

Makaron ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić na sitku i gorący wrzucić do sosu śmietanowego, całość dokładnie wymieszać.

Makaron ze szpinakiem i krewetkami porcjować na talerzach, podawać posypany parmezanem i świeżą natką pietruszki.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i świeżymi pomidorami
poprzedni
Makaron ze szpinakiem, pomidorami i kurczakiem
Pielmieni pierożki
następny
Pielmieni

Komentarze Ukryj komentarze

Przy krótszej nie zdążą się rozmrozić i będą surowe w środku. 🙂
Ale jeśli ktoś chce, to może smażyć krócej- nie widzę problemu. (:

Skomentuj