Parmigiana di Melanzane


Klasyczna włoska zapiekanka pochodząca z Neapolu, w której skład wchodzą przesmażone wcześniej bakłażany, sery mozarella i parmezan oraz aromatyczny sos pomidorowy. Jak wiele włoskich dań, potrawa ta ma również wiele regionalnych odmian.

Składniki:
2 średnie bakłażany
2 kulki sera mozarella
100 g parmezanu
mała cebula
sól, pieprz
500 g passaty pomidorowej
świeża bazylia
oliwa

  • Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Oprószyć solą i odstawić na godzinę, aby puściły wodę. 
  • Mozarellę pokroić w kostkę, a parmezan zetrzeć.
  • Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać passatę, szczyptę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, pod koniec dodając porwane listki bazylii.\
  • Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem i obsmażyć na oliwie przez 3 minuty z każdej strony.
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • Na dno formy żaroodpornej wylać 2-3 łyżki sosu pomidorowego. Ułożyć pierwszą warstwę bakłażanów, które posypać parmezanem. Następnie równomiernie rozłożyć ser mozarella i cienką warstwę sosu. 
  • Powtórzyć kolejne warstwy, na końcu wylać całą resztę sosu pomidorowego i posypać serami. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut przed podaniem, aby parmigiana przestygła.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne