Ciepłe lato niestety odeszło i powitaliśmy jesień. Kalendarzowa jesień pokryła się w tym roku z pogodą – od razu zrobiło się zimno i ponuro. Nie lubię tej pory roku, więc pocieszenie odnajduję w owocach i warzywach: dyniach, jabłkach, śliwkach i figach. Kupiłam ostatnio mnóstwo jabłek. Z części zrobiłam na prośbę męża szarlotkę cesarską, a kolejne – oprócz podjadania, wykorzystałam na wytrawnie – jako dodatek do wyjątkowej karkówki zapiekanej w plastrach, w piekarniku. Dania bardzo prostego i cieszącego podniebienie.

Dzień wcześniej dotarł do mnie mój nowy nóż – Victorinox Santoku Swiss Modern. Jeśli regularnie mnie śledzicie, to zapewne wiecie, że mam hopla na punkcie noży. Mam ich dużo i mimo to, każdy cieszy mnie jak nowa zabawka. Może dlatego, że dobry nóż znacznie przyśpiesza pracę? Przyznam, że to mój pierwszy Victorinox. Koleżanki blogerki już dawno kusiły mnie, aby wypróbować szwajcarską markę, ale do tej pory mieliśmy od nich jedynie słynne scyzoryki z krzyżykiem (w tamtym roku podarowałam mężowi na gwiazdkę, zaś sama od lat mam schowaną w szufladzie malutką wersję, którą jako nastolatka dostałam od taty). Nóż Santoku zaskoczył mnie… lekkością. Gdy zobaczyłam szeroki, porządny nóż spodziewałam się, że waży swoje, natomiast jest leciutki i dobrze wyprofilowany. Wyróżniającą jego cechą jest drewniana rękojeść o pięknym, naturalnym kolorze – wykonana jest z drzewa orzechowego. Ostrze natomiast posiada rowki (tzw. ryflowanie) – dzięki temu krojone produkty nie przywierają. Noże typu Santoku określa się mianem noży „trzech cnót”, a to dlatego że są idealne do mięsa, warzyw i owoców. To trio połączyłam właśnie w przepisie. Nóż spisał się na medal – jest ostry, dobrze leży w dłoni i ładnie się prezentuje. Od pierwszego przekrojenia wiedziałam, że często będę po niego sięgać.

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkamiWracając do karkówki… Jest wyjątkowo delikatna – tak bardzo, że niemal rozpływa się w ustach, a to zasługa długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Można ją podawać nawet dzieciom. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Najważniejszą rolę grają dobrej jakości mięso, jesienne kwaskowe jabłka i cebula. Przepis nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – warto spróbować, bo taka karkówka jest pyszna.

Pieczona karkówka z jabłkami:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 3 kwaskowate jabłka (np. antonówka, szara reneta, szampion)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 cebule
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 3/4 szklanki tłoczonego soku jabłkowego (może być pół na pół z cydrem)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • świeży majeranek lub tymianek do dekoracji

Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ze skórką na ósemki (wtedy nie rozpadną się całkowicie podczas pieczenia). Wkładamy je do miski z wodą (powinno być jej tyle, aby zakryła jabłka) i wyciskamy do nich sok z cytryny – dzięki temu nie zmienią koloru na brązowy. Zostawiamy je na ok. 10-15 minut (będą wypływać na wierzch, więc co jakiś czas warto je zanurzyć). Potem odlewamy wodę i osuszamy.

Karkówkę myjemy i osuszamy. Za pomocą ostrego noża wykrawamy tłuszcz i błony z wierzchu. Kroimy na ok. 1,5 – 2 cm plastry. Dobry nóż będzie tu dużym ułatwieniem! Pokrojoną karkówkę przyprawiamy z obu stron – solidnie solą i pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz sporą ilością majeranku. Jeśli lubicie, możecie też dodać granulowany czosnek i mieloną kolendrę – również będą pasować. Wszystkie cebule obieramy i kroimy na plasterki. Co robić, aby nie płakać przy krojeniu? Zanurzcie na chwilę nóż i cebule w bardzo zimnej wodzie.

Piekarnik nagrzewamy do 140°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na dużej patelni rozgrzewamy silnie ok. 2 łyżki oleju. Podsmażamy karkówkę po ok. 20 sekund z każdej strony (aż zmieni kolor i nieco się przyrumieni) i przekładamy do dużej blaszki do pieczenia wysmarowanej na dnie masłem lub olejem. Nie smażmy wszystkich kawałków na raz – inaczej puszczą wodę. Po przesmażeniu karkówki z wierzchu rozkładamy ją równomiernie po dnie blaszki, a na patelnię dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Lekko ją solimy i przesmażamy ok. 2 minuty (do zeszklenia). Usmażoną cebulę przekładamy do karkówki, a na patelnię wsypujemy osuszone jabłka. Smażymy je przez 30 sekund. Dla urozmaicenia możemy podsmażyć je razem z małym chlustem koniaku lub calvadosu. Wlewamy sok jabłkowy. Gdy całość się zagotuje, przelewamy zawartość patelni do blaszki i równomiernie rozkładamy. Delikatnie solimy i pieprzymy z wierzchu. Wierzch blachy okładamy folią aluminiową, ale tak, by para wodna miała ujście. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140°C i pieczemy przez 2 godziny. Po upieczeniu posypujemy świeżym tymiankiem lub majerankiem (w zastępstwie sprawdzi się też natka pietruszki). Podajemy z sałatą doprawioną vinegretem.

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

 

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Zapiekana karkówka z jabłkami

Podczas krojenia miałam nie tylko okazję wypróbować nóż, ale i deskę Victorinoxa – Allrounder. Na pierwszy rzut oka wygląda jak każda inna deska. Nie jest jednak wykonana z drewna, a ze specjalnego tworzywa zawierającego włókna drzewne. Dzięki temu jest nie tylko ekologiczna, ale co najważniejsze – nie tępi noży. Nigdy wcześniej nie przypuszczałam, że deski mogą szkodzić nożom, a jednak to, na czym kroimy, ma duże znaczenie. Zastosowanie takiego materiału ma jeszcze jedną cenną zaletę – po skończonym krojeniu deskę można wstawić do zmywarki – jest odporna na wilgoć i wysokie temperatury (może służyć także jako podstawka). Ja najchętniej po skończonym obiedzie wstawiłabym do zmywarki cały stół, dlatego taka deska to dla mnie spora wygoda. Kolejny gadżet do kuchni!

Wpis zawiera lokowanie marki Victorinox
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!