Dekadenckie danie dla leniwych. Przy minimum pracy zrobicie aromatycznego kurczaka w lekkim sosie winnym.

Czas przygotowania: Godzina

Poziom trudności: bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Uwielbiała jeść, bo generalnie uwielbiała życie. Stale była na diecie, przybywało jej kilogramów i znowu chudła, mówiła, że choć jest „gruba to momentalnie jest szczupła”. Elisabeth Taylor – ikona kina lat 50., zamężna osiem razy w tym dwa razy z tym samym mężczyzną – Richardem Burtonem. Kiedy wdali się w romans na planie „Kleopatry”, najdroższego filmu tamtych czasów, wybuchł nieprawdopodobny skandal. Potępił ich Watykan, który stwierdził, że Burton uprawia „włóczęgostwo erotyczne”, do senatu USA wpłynęła petycja, żeby nie wpuścić ich do Stanów. Wszystko dla tego, że ona była mężatką, on miał żonę. Takie to były czasy, kiedy publikę poruszały jeszcze takie drobiazgi.

Liz i Dick, jak nazwały ich media, to była para celebrytów-sybarytów. Przejadali i przepijali fortunę, obydwoje uwielbiali wino, dobre jedzenie i słodycze.

„Mabel (jedno ze zdrobnień jakim Liz zwracała się do Dicka) na dzisiaj wystarczy. Jesteśmy na diecie. To dlatego zamówiliśmy sałatkę cobb, steka i tłuczone ziemniaki. Nie będzie deseru” – to scenka odnotowana przez dziennikarza NY Timesa, który był z parą na obiedzie.

Kurczak w winie oddaje w pewien sposób osobowość Elizabeth Taylor: jest lekko dekadencki,, głównym składnikiem jest wino i wreszcie – jest to danie idealne dla leniwych, bo wymaga minimum pracy. Polecamy!

Przepis pochodzi z serwisu Littlethings.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • Liść laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Krok 1 

Kurczaki osusz dokładnie papierowym ręcznikiem, posól i popieprz. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz udka skórą do dołu. Smaż na dobrym ogniu przez 2-3 minuty albo do czasu aż skórka się przyrumieni. 

Krok 2

Posiekaj szalotki i dwa ząbki czosnku. 

Odwróć kurczaki na drugą i wsyp do rondla cebule i czosnek. Smaż kolejny 2-3 minuty. 

Krok 3

Dodaj liść laurowy i zalej całość winem, zmniejsz temperaturę, przykryj i duś na wolnym ogniu godzinę. Na koniec posól i popierz do smaku.

Podawaj z ryżem i surówką.