niedziela, 23 września 2018

Zupa ze świeżych grzybów – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zupa ze świeżych grzybów - kuchnia podkarpacka


Dla jednych proste codzienne danie, dla innych rarytas i wspomnienie dawnych, lepszych czasów. Co by o niej nie mówić, zupa ze świeżych grzybów gości na naszych stołach coraz rzadziej, choć jest bardzo smaczna, tania i nie wymaga wiele zachodu. Czy to dlatego, że żeby ją ugotować trzeba się wybrać do lasu, a nie do marketu? :) Przypomnijmy sobie ten smak, póki czas… :)

Przepisem podzieliła się pani Maria Wojnar z Koła Gospodyń Wiejskich Sporne (gmina Korczyna) w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.

Zupa ze świeżych grzybów - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 2 litry wywaru z warzyw
  • 400 g grzybów (maślaki, podgrzybki lub prawdziwki)
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g tłuszczu (najlepiej masła)
  • 100 g gęstej śmietany lub 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • usiekana zielona natka pietruszki lub koperek

Grzyby czyścimy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Grzyby i cebulę dusimy w małej ilości wody. Całość dodajemy do gotującego się wywaru.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilkę razem smażymy. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem lub śmietaną i dodajemy do zupy. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną zieleninę.
Zupę ze świeżych grzybów podajemy z ziemniakami lub makaronem.


Zupa ze świeżych grzybów - kuchnia podkarpacka


Zapraszam do spisu dań KUCHNI PODKARPACKIEJ po więcej regionalnych przepisów :)


3 komentarze:

  1. Uwielbiam zupe ze swiezych grzybow. U mnie jamy z makaronem. A nawet dzis bylam na grzybach. Zbiory udane. Czesc grzybow zamarynowalam a reszte do suszenia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. W sezonie na grzyby zupa grzybowa często gości na moim stole. Ja do grzybowej wrzucam makaron, ziemniaki, albo garść kaszy jęczmiennej.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.