niedziela, 23 września 2018

Sernik z mandarynkami i figami

Lato już za nami a ja upiekłam typowo letni serniczek, lekki, owocowy, nie za słodki i rześki, w sam raz na lato jak i chłodniejsze dni do kawki.
  Łatwy i tani a smakiem zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości.
Polecam :)



Składniki na blaszkę 24cm:

spód:
- 210g ciastek owsianych
- 30g roztopionego masła

masa serowa:
- 500g serka mascarpone
- 100ml śmietanki 30%
- 1 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 80g cukru pudru
- 5 mandarynek 
- 1 brzoskwinia 

do ozdoby:
- 1 galaretka mandarynkowa
- 1 mandarynka
- 2 figi

Sposób wykonania:
ciastka rozdrabniamy w mikserze, 



mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy mieszankę na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszkę owijamy szczelnie folią aluminiową, wkładamy do lodówki na pół godziny.




Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na środkowej półce wkładamy dużą głęboką blachę z wodą (ok 1-1.5litra).
W tym czasie obieramy mandarynki ze skórki (tej białej też), 



mieszamy składniki na masę serową, tylko do połączenia składników, wrzucamy mandarynki i brzoskwinie, delikatnie mieszamy.
Wykładamy masę na schłodzony spód z ciastek, 



blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1.2h.
Po tym czasie wyciągamy sernik i stawiamy najlepiej na kratce do ostygnięcia.
Rozrabiamy galaretkę w 400ml wody, na wystudzony sernik układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz