września 23, 2018

Rustykalna tarta z rabarbarem i masą krówkową.

Rabarbar zazwyczaj w ciastach króluje wiosną bądź wczesnym latem kiedy to dopiero pojawia się w ogródkach. Ale w ogrodzie mojej mamy rośnie do dziś i jest na wyciągnięcie ręki. Ciasto wzbogaciłam dodatkiem masy krówkowej która przełamała delikatnie kwaśność rabarbaru. Wyszło pysznie i delikatnie! Ciasto rozpływało się w ustach. 
Polecam! 



Składniki na ciasto;
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
szczypta soli

Nadzienie;
ok. 40 dag rabarbaru
1 łyżka cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
3-4 łyżki masy krówkowej
1 jajko do posmarowania brzegów
1 łyżka cukru do posypania brzegów

Przygotowanie;
Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące ale takie ma być. 
Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do miski, wsypujemy cukier i odstawiamy na kilka minut. Nadmiar soku odlewamy. Dodajemy łyżkę maki i dosładzamy jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy.
Ciasto wałkujemy najlepiej na podsypanym mąką papierze do pieczenia , ponieważ się przyklei i nie będzie możliwości aby go przełożyć na blaszkę.  Smarujemy masą krówkową a następnie wykładamy rabarbar. Brzegi ciasta delikatnie unosimy i zawijamy na wierzch, Starając się aby jak największą część tarty "zakryć" Po wierzchu możemy rabarbar jeszcze posłodzić. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy cukrem. Przekładamy na blaszkę. Pieczemy około 40 min w 180C. Bliżej końca należy sprawdzać czy ciasto się nie pali (każdy piekarnik pracuje inaczej).




Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger