Golonka po bawarsku


Golonka po bawarsku

Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach i bardzo aromatyczne mięsko – taka jest właśnie golonka pieczona w piwnej marynacie. Najlepiej smakuje podana z zasmażaną kapustą, chrzanem i świeżym pieczywem. Palce lizać!

 

 

Składniki:

4 golonki wieprzowe

1 marchew

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek pora

1 cebula

ok. 4 łyżki soli

2 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

5 ziarenek pieprzu

  • MARYNATA:

500ml ciemnego piwa

3 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

szczypta chilli

1 łyżka kminku

 

*** Golonki myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz i całość gotujemy przez około 2 godziny. Po tym czasie do mięsa dokładamy umyte oraz obrane warzywa i gotujemy jeszcze przez około 40 minut. Ugotowane mięso studzimy, a wywar w którym się gotowało używamy do dowolnej zupy ***

*** Przygotowujemy marynatę:  do dużej miski wlewamy piwo, dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, kminek, chilli i paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Skórkę na golonkach nacinamy  z dwóch stron w krateczkę. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 2-3 godziny co jakiś czas obracając golonki w marynacie ***

*** Po tym czasie golonki wyjmujemy z marynaty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i całość zapiekamy przez około 40 minut. Podczas pieczenia mięso kilkakrotnie polewamy z wierzchu niewielką ilością piwnej marynaty ***

*** Najlepiej smakuje podana z zasmażoną kiszoną kapustą, chrzanem i pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

8 komentarzy do “Golonka po bawarsku