Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Domowa drożdżwka z serem

Czym są wyprawy na górskie szczyty? Czy jest to spacer po mieście? Czy jest to po prostu szybka przekąska? We wszystkich tych przypadkach sięgamy po drożdżówkę. Jedną z najpopularniejszych jest oczywiście ta z nadzieniem serowym. W sklepach czy cukierniach jednak dostępne są z pewną ilością spulchniaczy. Namawiam was do przygotowania domowej wersji drożdżówki z serem.
Dzięki  temu wiecie co do niej dodajecie. Kontrolujecie ilość cukru i dodatków. Moim zdaniem domowa drożdżówka jest sto razy lepsza niż ta ze sklepu. Przygotowanie takiej przekąski zajęło mi około 2 godzin. Powiecie, że to dużo. pewnie tak, ale dzięki temu mam ogromną przyjemność przygotowania pysznego i zdrowego ciasta. Polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej
120 g sera półtłustego
100 ml mleka
100 g cukru
50 g masła
25 g świeżych drożdży
3 jajka
Rozczyn: Świeże drożdże mieszamy z dwoma łyżkami ciepłego mleka, mąki oraz cukru. Wszystko mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Ciasto: Masło rozpuszczamy i studzimy. Pozostałe mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. W misce umieszczamy mąkę, 50 g cukru, wystudzone masło, ciepłe mleko, jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Całość zgniatamy ręcznie. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa serowa: Ser łączymy z 50 g cukru. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Na środku każdego kawałka układam po łyżce. Zawijam jak kopertę. Postępuje tak z każdym kawałkiem. Zostawiam do ponownego wyrośnięcia na 30 minut .
Drożdżówki piekę przez 30 minut w 180 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.
drożdżwka, drożdżwka z serem
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj