sobota, 22 września 2018

Golonka po bawarsku

Golonka po bawarsku to typowo męskie danie. Jednak ja też jestem zwolenniczką takiej rumianej przypieczonej sztuki mięsa. Do tego frytki, musztarda, chrzan i uczta na 102.
Od czasu do czasu można sobie pozwolić na biesiadowanie i przeniesienie się do bawarskich smaków.
Polecam Wam również przygotowanie takiej golonki dla swoich mężczyzn i nie tylko :)
W zakładce MIĘSA znajdziecie również golonkę pieczoną na kapuście lub gotowaną.
Zapraszam i życzę smacznego.

Składniki
4 golonki wieprzowe przednie
1 łyżka majeranku
1 łyżka soli
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki

Golonki włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby zakrywała mięso.
Dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu przez około 2h.
Po tym czasie wyjąć mięso z wody i wystudzić. Wodę można wykorzystać i ugotować na niej wspaniałą grochówkę.

Marynata
400 ml ciemnego piwa
2 duże cebule
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku

Skórę golonki ponacinać w kratkę.
Piwo wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą pokrojoną w piórka, papryką, kminkiem.
Zalać marynatą ugotowane golonki i dokładnie w niej je obtoczyć.
Wstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. W tym czasie można je raz obrócić.
Przełożyć golonki do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą z marynaty i wlać na golonki pozostała część.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 45-50 minut.
W trakcie pieczenia smarować mięso marynatą z pieczenia.

golonka po bawarsku

3 komentarze:

  1. Lenka ale musisz być leciwa. A ja jadam tak co dwa tygodnie tylko że bez peklowania,pod wódeczkę wiem wiem upraszczam. Spróbuję z peklowaniem. A tam gdzieś kazali peklować na 1-2 dni dlatego rezygnowałem

    OdpowiedzUsuń
  2. A nie jestem krewnym master uczuć kuchni tylko kocham te smakowitości tu podawane. Pozdrawiam. Lena bużka

    OdpowiedzUsuń