czwartek, 20 września 2018

Papryka faszerowana chlebem

Przepis na paprykę faszerowaną chlebem podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym. Nie miałam dokładnych proporcji ani wszystkich składników więc pokombinowałam i stworzyłam swoją wersję. Papryka wyszła bardzo smaczna a przepis fajny bo można wykorzystać czerstwe pieczywo.





składniki:

5-6 papryk, u mnie biała i czerwona
300 g czerstwego chleba, sam miąższ bez skórki
2-3 chochelki bulionu
1 cebula
100 g fety
300 g mięsistych pomidorów
4-5 filecików sardeli
3 łyżki drobno startego sera grana padano
solidna garść posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz
cukier
oregano
750 ml przecieru pomidorowego

Miąższ chleba pokroić na mniejsze kawłki i przełożyć do dużej miski. Polać bulionem i lekko rozgnieść dłonią. Bulionu dajemy tyle aby chleb tylko lekko ponasiąkał i dał się rozdrobnić żeby nie powstała bardzo mokra papka. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, ja dałam mięsiste bawole serce. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. Do chleba dodać pokrojone pomidory, cebulę, pokruszoną fetę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać także drobno starty ser grana padano oraz drobno pokrojone fileciki sardeli. Całość dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Farsz odstawić. Przecier pomidorowy przelać do garnka, doprawić do smaku solą, cukrem i oregano. Ja miałam swój z domowych przetworów z solą i cukrem więc doprawiłam tylko niewielką ilością oregano. Doprawiony przecier wlać do naczynia żaroodpornego. Paprykę dokładnie umyć. Wyciąć ogonek i wydrążyć pestki. Wypełnić przygotowanym farszem. Ułożyć bokiem w sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180 C, naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekać aż papryka będzie miękka, ok 40-45 minut. Po 20 minutach pieczenia paprykę przekręcić na drugi bok. Pod koniec pieczenia naczynie można odkryć aby papryka lekko się przypiekła.

Polecam też:
Paprykę faszrowaną po meksykańsku





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz