czwartek, 20 września 2018

Domowe bułki do burgerów

W moim domu często pachnie domowymi wypiekami. Chałki, chleby, bułki to przecież klasyka, której nie może zabraknąć. Bułki do burgerów charakteryzują się tym, że są delikatne z duża ilością sezamu. Koniecznie się kiedyś na nie skuście :)

Domowe bułki do burgerów




Składniki:
250 g mąki pszennej typ 500
13 g świeżych drożdży
1 jajko
125 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
40 g masła 

dodatkowo
1 żółtko
5  łyżek mleka
sezam

Przygotowanie:
Do miski wsypać suche składniki - wymieszać.
Zrobić rozczyn: odlać troszeczkę letniego mleka, dodać drożdże i łyżek suchych składników z miski - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Gotowy rozczyn wlewam do suchych składników, wbijam jajko, wyrabiam robotem dolewając mleko.  Kiedy składniki są już połączone dodaje masło. Całość wyrabiam robotem przez 15 minut. Ciasto ma być lekkie i gładkie po wyrobieniu. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.




Kiedy ciasto podwoi a nawet potroi swoją objętość wyrabiamy przez chwilę ręką. Formujemy wałek, dzielimy na 4 (jeżeli chcemy duże bułki) lub na 6 (jeżeli chcemy małe bułki). Formujemy kulki, spłaszczamy (!!!) na około 2 cm do uzyskania placka. Przykrywamy ściereczkę, odstawiamy na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (góra dół)



Po upływie 30 minut bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem.   



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut - bułki mają być zarumienione.



Smacznego :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz