czwartek, 20 września 2018

Czeko-śliwka (z gorzką czekoladą)


Czeko-śliwka to połączenie powideł śliwkowych z gorzką czekoladą. Wiem, że co niektóre osoby mogą sceptycznie podchodzić do takich "wynalazków", ale uwierzcie mi na słowo - połączenie śliwki i czekolady jest niesamowicie smaczne ♥ A sam zapach czeko-śliwki już zachęca do jej spróbowania! 


Składniki na 4-5 słoików po 250 ml:
2 kg śliwek, np. węgierek (waga przed obraniem)
2 płaskie szklanki zwykłego cukru (około 400 g)
2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)


Śliwki umyć, przeciąć na pół i usunąć z nich pestki. Owoce przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić na średnim ogniu tak długo, aż owoce całkowicie się rozpadną. Następnie wsypać cukier i całość wymieszać. Śliwki dusić tak długo, aż masa będzie lekko gęsta. Na sam koniec dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Całość od razu wymieszać, gotować jeszcze 1-2 minuty i przełożyć do słoików. Pokrywki od razu zakręcić. Przygotowane czeko-śliwki pasteryzować 10 minut we wrzącej wodzie (słoiki przełożyć do garnka i zalać zimną wodą do ich 3/4 wysokości; gotować pod przykryciem; czas pasteryzacji liczyć od momentu wrzenia wody).

Obrane śliwki i ich wygląd podczas "smażenia"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz