Cukinia nadziewana kuskusem

Sezon cukiniowy trwa, więc warto z niego korzystać. U nas dzisiaj na obiad faszerowana kuskusem cukinia :)

Składniki:
- 3 małe cukinie
- 100 g kuskusu
- 1/2 l bulionu
- 200 g pokrojonej mozzarelli
- 6 pokrojonych w plasterki zielonych oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- kilka kropli tabasco i maggi do smaku

Przygotowanie:
Cukinie obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy. Kuskus zalewamy zagotowanym bulionem, dodajemy tabasco, maggi oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy aż się płyn całkowicie wchłonie. Wydrążone cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, na dno każdej układamy pokrojone oliwki, na nie kuskus a na wierzch kładziemy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Cukinię pieczemy 45 minut w 180 C.

 
 

Komentarze