Pierogi z dynią i mascarpone | Mienta blog
Różne

Pierogi z dynią i mascarpone

Jesienne pierogi z delikatnym, kremowym nadzieniem z dyni, serka mascarpone i karmelizowanej cebuli. Jestem pewna, że dodadzą trochę ciepła i radości chłodnym jesiennym dniom.

pierogi z dynia i mascarpone 1 - Pierogi z dynią i mascarpone

ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • jajko
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

nadzienie:

  • 200 g puree z dynii*
  • 100 g mascarpone
  • niewielka cebula
  • łyżeczka masła klarowanego
  • łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki octu winnego
  • sól do smaku
  • łyżeczka zmielonego pieprzu voatsiperifery

pierogi z dynia i mascarpone 2 - Pierogi z dynią i mascarpone

Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne.

Przykrywamy i odstawiamy by odpoczeło.

Puree z dyni mieszamy z mascarpone.

Cebulę kroimy w piórka i wraz z rozmarynem szklimy na maśle.

Dodajemy miód i ocet i chwilę karmelizujemy. Dodajemy ją do nadzienia, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.

Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody.

Gdy wypłyną na wierzch gotujemy kilka minut do miękkości ciasta.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem.

Smacznego :)

*

Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy do miękkości.

Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

 

pierogi z dynia i mascarpone 4 - Pierogi z dynią i mascarponepierogi z dynia i mascarpone 3 - Pierogi z dynią i mascarpone

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

4 komentarze

  • Skomentuj Wypieki Beaty 20/09/2018 at 09:43

    Jestem bardzo ciekawa tego smaku :)

  • Skomentuj Salmonella 20/09/2018 at 23:05

    Szał! Zapowiada się genialnie :-). Wczoraj dostałam dwa kawałki pięknej dyni – dzięki Diana za pomysł.

    • Skomentuj Mienta 23/09/2018 at 12:14

      Daj znać czy smakowało jeśli wypróbujesz :)

    Komentuj