Jesienne pierogi z delikatnym, kremowym nadzieniem z dyni, serka mascarpone i karmelizowanej cebuli. Jestem pewna, że dodadzą trochę ciepła i radości chłodnym jesiennym dniom.
ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- jajko
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
nadzienie:
- 200 g puree z dynii*
- 100 g mascarpone
- niewielka cebula
- łyżeczka masła klarowanego
- łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki octu winnego
- sól do smaku
- łyżeczka zmielonego pieprzu voatsiperifery
Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykrywamy i odstawiamy by odpoczeło.
Puree z dyni mieszamy z mascarpone.
Cebulę kroimy w piórka i wraz z rozmarynem szklimy na maśle.
Dodajemy miód i ocet i chwilę karmelizujemy. Dodajemy ją do nadzienia, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody.
Gdy wypłyną na wierzch gotujemy kilka minut do miękkości ciasta.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem.
Smacznego :)
*
Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.
Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy do miękkości.
Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.
4 komentarze
Jestem bardzo ciekawa tego smaku :)
Zachęcam do wypróbowania :) Z podobnym nadzieniem robiłam też tartę :) https://mientablog.com/tarta-rustykalna-z-dynia-serkiem-i-karmelizowana-cebula/
Szał! Zapowiada się genialnie :-). Wczoraj dostałam dwa kawałki pięknej dyni – dzięki Diana za pomysł.
Daj znać czy smakowało jeśli wypróbujesz :)