Deser tiramisu w pucharkach

Deser tiramisu w pucharkach - najlepszy przepis

Deser tiramisu w pucharkach należy w mojej opinii do najprostszych do przygotowania włoskich deserów. Warstwa namoczonych w kawie biszkoptów przykryta masą z serka mascarpone, jajek i cukru, oprószona na wierzchu kakao nikomu nie powinna sprawić kłopotu. Mimo to przez długi czas miałam obawy czy mój deser tiramisu będzie tak samo pyszny, jak ten serwowany w naszej ulubionej kawiarni. Teraz już wiem, że może być nawet o całe niebo lepszy, bo biszkopty nasączam naszą ulubioną kawą, a cukru dodaję tyle ile lubimy.

Nie istnieje jeden prawdziwy i oryginalny przepis na ciasto tiramisu, określane przez nas jako ciastko managera. Wprost przeciwnie, przepisów na tzw. klasyczne włoskie tiramisu znajdziecie w Internecie bardzo dużo. Jednak moim zdaniem deser tiramisu w wariancie który widzicie na zdjęciach poniżej należy do najlepszych. Podając deser tiramisu w pucharkach unikniecie też problemów z krojeniem, klasyczne włoskie tiramisu ma bowiem dość luźną konsystencję.

Uwaga: Przygotowując deser tiramisu dla dzieci można pominąć alkohol i zastąpić go aromatem migdałowym, a biszkopty nasączyć kakao

Przepis na klasyczne ciasto tiramisu znajdziecie w poście zatytułowanym: Ciastko managera.... czyli włoski deser

Deser tiramisu w pucharkach

Deser tiramisu w pucharkach

-  składniki
  • 250 g serka mascarpone
  • około 140 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (w wersji bezglutenowej biszkopty bezglutenowe Savoiardi dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata)
  • 120 ml mocnego naparu z kawy
  • 2 średniej wielkości jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 60 ml (4 łyżki) likieru migdałowego Amaretto
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli do ubijania białek
  • 3-4 łyżki naturalnego kakao (doskonałe jest np. kakao VanHouten)
  • do dekoracji: maliny lub truskawki i listki świeżej mięty
Uwaga: likier Amaretto można zastąpić winem Marsala - wtedy do 100 ml mocnej kawy dodajemy 80 ml wina

Jak przygotować deser tiramisu w pucharkach

Zaparzyć kawę (najlepiej podwójne espresso) i odstawić do wystygnięcia. Do zimnej kawy dodać 3 łyżki likieru Amaretto.
Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Zajmuje to koło 7-10 minut (po około 5 minutach, nie przerywając ubijania dodać łyżkę likieru Amaretto) Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo - po dwie łyżki dodawać serek mascarpone. Miksować do czasu,aż masa będzie gładka, bez grudek sera..
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i niewielkimi partiami dodawać do przygotowanej wcześniej masy serowej. Całość delikatnie wymieszać.
Biszkopty przełamać na pół i zanurzać na chwilkę z obu stron w mieszaninie espresso i alkoholu. Nie należy pozostawiać na zbyt długo zanurzonych w kawie, ponieważ zaczną się rozpadać.
Na dno każdego pucharka włożyć kilka kawałów namoczonych biszkoptów i nałożyć warstwę masy serowej, Jeśli po rozłożeniu całej masy do pucharków zostaną Wam jeszcze biszkopty można je ułożyć na wierzchu. w miarę możliwości wyrównać wierzch deseru, przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać kakao lub startą na proszek gorzką czekoladą.
Mocno schłodzony deser tiramisu w pucharkach podaję z malinami i listkami mięty.

Deser tiramisu w pucharkach

Deser tiramisu w pucharkach

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: