Śledzie po sułtańsku




Składniki :

• 4 filety śledziowe (400 g)
• 3 łyżki octu 10%
• 80 g rodzynek
• 2 cebule
• 8 łyżek oleju roślinnego
• 1 listek laurowy
• 2 ziela angielskie
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 300 ml przecieru pomidorowego z kartonika
• 3 łyżki pikantnego ketchupu


Przygotowanie :

Śledzie włożyć do większej miski i zalać zimną wodą. Odstawić do wypłukania z soli na ok. 30 minut, w międyzczasie 2 - 3 razy zmieniać wodę. Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Włożyć do miski zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 30 minut, następnie odsączyć na sitku. Cebule obrać i pokroić w piórka lub półplasterki.
Rozgrzać olej na patelni, włożyć cebulę i mieszając zeszklić ją, przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli. Dodać przecier pomidorowy oraz ketchup i gotować przez ok. 2 minuty, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1 minutę.
Ostudzić, następnie układać śledzie w słoiku lub salaterce przekładając je sosem. Wstawić do lodówki i przechowywać do tygodnia czasu.

1 komentarz:

  1. What's up to every one, the contents present at this web page are
    actually remarkable for people knowledge, well, keep up the good work
    fellows.

    OdpowiedzUsuń