Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Miodowo-maślana Zebra

Ciasto Zebra to wypiek bardzo klasyczny i tradycyjny. Praktycznie trudno jest w nim cokolwiek zmienić. Ja jednak pokażę wam, iż mała ingerencja w to lubiane ciasto sprawi, że Zebra będzie gości jeszcze częściej na waszych stołach, niż obecnie. Jest to ciasto , które doskonale nadaje się na przyjęcia w gronie najbliższych. Efektowne pasy, które kojarzą się właśnie z zebrą sprawiają, iż nie można przejść wobec tego ciasta obojętnie. 
Słyszałam opinie, że Zebra nie zachwyca i jest dosyć mdła. Moja wersja pełna smaków miodu i masła sprawi, iż ta nieco niekorzystana opinia się zmieni. Dla mnie Zebra to ciasto numer jeden jak nie ma w domu nic słodkiego. Polecam!
Składniki:
360 g mąki pszennej(2,5 szklanki)
150 g masła
150 g miodu akacjowego
20 g kakao
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
5 jajek
Jajka ubijamy z miodem na puszystą masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy mąkę oraz przestudzone masło do ubitych jajek. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Naprzemiennie nakładamy dwie łyżki jasnej masy i dwie łyżki masy ciemniej. Postępujemy tak do momentu skończenia się mas. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Studzimy.
Zebra, zebra ciasto, przepis n zebrę, ciasto zebra
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj