Pasta z makreli wędzonej i jajek – kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to mama dość często przygotowywała ją na kolację :) Czasami zajadaliśmy pastę jajeczną z makrelą i kiszonym ogórkiem, innym razem z ogórkiem konserwowym – zależy, co akurat było pod ręką. Najlepiej taka pasta smakuje mi ze świeżą bułeczką i oprószona dodatkowo posiekanym szczypiorkiem :) Jeśli lubicie tego typu pasty to polecam również przepis: Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Pasta z makreli wędzonej i jajek – Składniki:
- 1 wędzona makrela – ok. 230 g
- 5 jajek
- 1 mała cebula – ok. 60 g
- 3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe – ok .150 g
- 3 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie szczypiorek lub koperek do oprószenia pasty
Pasta z makreli wędzonej i jajek – Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo?), obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Makrelę obrać dokładnie z ości i skóry, a następnie podzielić na mniejsze kawałki lub rozgnieść widelcem.
- Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
- Ogórki pokroić w drobną kostkę.
- Dodać do pasty z makreli majonez, musztardę oraz pieprz i sól do smaku. Całość wymieszać. Dodatkowo można pastę oprószyć świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! ;-)
Smaczna, proste wykonanie bez wydziwiania 5.
wspaniale smakuje do sobotnich kanapek na ciepłym chlebie:)