Gęsty, rozgrzewający krem dyniowo-pomidorowy z dodatkiem jogurtu i fety idealnie sprawdzi się na nadchodzące jesiennie dni.
- 700 g obranej dyni
- 2 duże obrane pomidory malinowe
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- bulion warzywny (około 1 l)
- spora szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0/5 łyżeczki mielonej papryki pikantnej
- łyżka jogurtu
- ser feta
- natka pietruszki
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
Kroimy w dużą kostkę.
Obraną dynię kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku szklimy na klarowanym maśle.
Dodajemy dynię, pomidory, przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy.
Zalewamy bulionem i na małym ogniu gotujemy, aż dynia zmięknie (około 35 minut).
Miksujemy na gładki krem.
Podajemy z jogurtem, fetą i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
2 komentarze
Świetna zupa :)
Cieszę się, że Ci się podoba :)