Stew z marchewki Zero waste – szybka i tania do przygotowania potrawka z marchewki z mięsem mielonym z indyka, do której użyłam resztek marchewki pozostałych mi z wciskania soku z wyciskarki.
Bardzo smaczne, rozgrzewające, jednogarnkowe danie, które można zjeść z pieczywem, ziemniakami albo po prostu samo.
PRZEPIS NA STEW Z MARCHEWKI
Składniki na stew z marchewki:
3 szkl wiórek marchewki pozostałych po wyciskaniu soku z wyciskarki
300g mięsa mielonego z indyka
1 łyżka masła
1 lyżka oleju
1 cebula
1 cukinia
1 łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw np do drobiu
sól
pieprz
zioła prowansalskie
czosnek suszony
Jak zrobić stew z marchewki:
W garnku rozgrzewamy masło z olejem i szklimy na nim posiekaną cebulę.
Dodajemy mięso i przesmażamy mieszając.
Do garnka dodajemy teraz marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię, wszystkie przyprawy, ok pół litra wody i gotujemy wszystko ok 20 min.
Doprawiamy do smaku.
Kuchnia Zero Waste – przepisy
Kuchnia ZERO WASTE – jak wykorzystać ugotowane ziemniaki
Jak wykorzystać dojrzałe banany – kuchnia Zero Waste
Co zrobić z resztek z sokowirówki – Zero Waste