Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami

Dosyć szybka w przygotowaniu sałatka z groszkiem, kukurydzą, marynowaną papryką, kawałkami wędzonego kurczaka oraz pieczarkami. Te ostatnie dodajemy do sałatki zblanszowane – nie są więc całkiem surowe, ale nie są podsmażone, i w takiej formie w sałatce świetnie się według mnie prezentują.

Sałatka jest dobra, ale do mojego TOP 10 sałatkowego niestety nie wchodzi;)

  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 – 3/4 (wg upodobań) słoika grillowanej papryki konserwowej
  • kilkanaście małych pieczarek
  • 2 wędzone udka kurczaka
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę.

Paprykę kroimy w kostkę, przekładamy na sito, by nieco ją osączyć.

Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki (np w ósemki). Dajemy na sito i zalewamy wrzącą wodą tak by pieczarki były we wrzątku całe zanurzone. Po około 5-8 minutach wyjmujemy je z wody i osączamy. Przekładamy do miski razem z mięsem i papryką. Dodajemy osączony groszek i kukurydzę.

Do garnuszka przekładamy majonez, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Łączymy z pozostałymi składnikami.