ciasto kruche z jabłkami i śliwkami

9642

składniki na ciasto kruche:
600 g mąki
220 g cukru
250 g margaryny
4 żółtka
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, wkładamy do woreczków spożywczych i schładzamy w lodówce, na czas przygotowania nadzienia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja podpiekam)

składniki na nadzienie jabłkowo śliwkowe:
1500 g jabłek
100 g rodzynek
500 g śliwek bez pestek
2 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
opcjonalnie:
1 łyżka mąki ziemniaczanej

wykonanie:

Śliwki gotujemy prze ok. 10 min. w ok. 300 ml wody (możemy troszkę posłodzić). Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z rodzynkami oraz cynamonem i chwilę podsmażamy. Gdy mamy soczyste jabłka dodajemy mąkę ziemniaczaną.

wykonanie ciasta:
Na pierwszym cieście posypujemy kaszę manną, rozkładamy równomiernie jabłka i wciskamy ugotowane, odsączone śliwki. Wierzch przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here