niedziela, 16 września 2018

Panierowane kotlety z cukinii

Do tej pory kotlety z cukinii robiłam według innego przepisu (klik!), tłukąc najpierw młotkiem jak kotlety schabowe. Po posmakowaniu cukinii według poniższego przepisu w hotelu w Brennej, będę pewnie przygotowywać je właśnie w ten sposób. Kotlety pysznie smakują i przygotowuje się je w kilka minut. Polecam!




Składniki:

młoda cukinia o średnicy ok. 7 cm (cukinia ze skórą i nieukształtowanymi pestkami)
sól
słodka papryka w proszku
suszony czosnek
jajko
bułka tarta
olej do smażenia

  1. Cukinię pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm.
  2. Plastry cukinii oprószyć z obu stron solą, papryką słodką i suszonym czosnkiem. Nie czekać, by cukinia przeszła smakiem przypraw, bo puści sok i będzie bardzo pryskać podczas smażenia.
  3. W miseczce rozbełtać jajko, na talerzyk wysypać bułkę tartą.
  4. Na patelni rozgrzać sporo oliwy.
  5. Cukinię obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
  6. Podawać z sosem, pomidorami lub ulubioną surówką.


Tymi kotletami uraczyła nas właścicielka hotelu w Brennej. Po całym dniu chodzenia po okolicznych górach były niebem w gębie 😋

Widok z przełęczy Karkoszczonki

W drodze z przełęczy Karkoszczonki na Klimczok

Klimczok zdobyty!



Jeśli masz ciekawy przepis przywieziony z podróży i chcesz się nim podzielić, zapraszam do udziału w akcji "Danie inspirowane podróżą". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.

http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2018/08/danie-inspirowane-podroza-4-zaproszenie.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.