niedziela, 16 września 2018

Marcepanowe szarlotki


Najlepsze szarlotki jakie jadłam. Z marcepanem, cynamonem i pysznymi jabłkami kwaskowymi. Marcepan zrobiłam sama, bo przynajmniej wiem co w nim jest. A zapewniam was że jak wam zostanie to długo nie poleży. Najlepsze jeszcze ciepłe, zresztą ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy wystygną.

























ciasto kruche:
2 żółtka
150 g mąki pszennej
80 g masła
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru

jabłka:
60 dkg jabłek
1 łyżka miodu
1/2 cytryny
cynamon


marcepan:
250 g migdałów
3/4 szklanki cukier kryształ
1 łyżka miodu
150 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku migdałowego
1/3 szklanki wody 

Marcepan:

Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. 


Ciasto kruche:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne i pokrojone masło, sól, cukier, żółtka i zagniatam krótko rękoma. Wstawiam na godzinę do lodówki.
Ciasto dzielę na pięć części. Każdą wałkuję na stolnicy, najlepiej jest to robić przez papier do pieczenia, wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Ciasto przekładam do foremek o średnicy 9 cm, i wyklejam boki. Spody nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam foremki na 20 minut aż się zrumienią. 

Jabłka:

Jabłka kroje w kostkę, przekładam do garnka, dodaje sok z cytryny, miód. Jabłka prażę około 3-5 minut. Mają zostać kawałki jabłek.

Na podpieczone spody wykładam jabłka zimne. Marcepan wałkuję na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru. Kroję na paski, robię kratkę na jabłkach. Posypuję cynamonem. Wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz