gulasz jagnięcy na hiszpańską modłę

IMG_1233

Składniki:

  • jagnięcina na gulasz
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • wędzona papryka
  • białe wino
  • sól
  • pieprz

Mięso posolić, zrumienić na rozgrzanej oliwie, razem z nieobranymi ząbkami czosnku. Wszystko zdjąć z patelni i odstawić.

Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, pokrojoną w piórka. Lekko osolić. Dodać obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora i obrany już, smażony czosnek. Przesmażyć.

Dodać mięso, wymieszać. Podlać winem i zredukować. Dolać wody tyle, żeby wszystko przykryć. Posolic do smaku, dodać wędzonej papryki. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, jagnięcina, kuchnia hiszpańska, kuchnia śródziemnomorska, na jesień, na zimę i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz