PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I PŁATKAMI OWSIANYMI

ZDROWE SŁODYCZE, SZYBKIE PROSTE CIASTKA,  MASŁO ORZECHOWE, CUKIER KOKOSOWY


Za nami baaardzo upalne lato pełne domowych lodów, zimnych deserów, orzeźwiających koktajli i lemoniad.
 Ciastek nie piekłam od kilku miesięcy, upał powodował, że na piekarnik patrzyłam z lekką nienawiścią i zaglądałam w jego czeluść tylko w niezbędnych ku temu momentach, więc dzisiejszy dzień - deszczowy i mroczny (jak określił, z uwielbieniem, mój syn) rozjaśniłam pysznymi ciastkami z masłem orzechowym i płatkami owsianymi.
Zatem szybko i sprawnie wyrobiliśmy ciasto, ulepiliśmy kuleczki i po chwili pieczenia, parząc sobie palce zajadaliśmy się ciastkami, patrząc w zachlapane okno, czekaliśmy na pierwsze oznaki nadchodzącej jesieni.


ZDROWE SŁODYCZE, SZYBKIE PROSTE CIASTKA,  MASŁO ORZECHOWE, CUKIER KOKOSOWY

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanka płatków owsianych (blenduję je na proszek)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 kostki masła w temp, pokojowej
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego  ( zwykłego, lub innego słodzidła)
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie pół kostki czekolady (posiekanej)
WYKONANIE:

  1. łączę w misce suche składniki  mąkę, zblendowane płatki, kakao i sodę
  2. w drugiej misce miksuję masło z cukrem, dodaję jajko, następnie partiami dosypuję suchą mieszankę.
  3. ciasto formuję w kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce i rozpłaszczam delikatnie palcami, posypuję czekoladą.
  4. piekę  10 - 12 minut,   170 stopni C.






Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków