14 września

Gulasz dyniowy z dodatkiem mięsa wołowego

Jesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować świeżą i aromatyczną zupę dyniową. Ja polecam Wam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro. 

Dzisiaj jednak mam inną propozycję na bardzo pyszne i sycące danie. Gulasz dyniowy to pożywna opcja na obiad, dzięki dodatkom papryki i kminu rzymskiego stał się bardzo aromatyczny i rozgrzewający.


Składniki:
600-800 g dyni Hokkaido 
gałązka rozmarynu
1 duży ziemniak
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka pikantnej papryki
1 łaska łyżeczka kminu rzymskiego
200 ml koncentratu pomidorowego z domowej spiżarni
ciecierzyca konserwowa
250 gram mięsa mielonego wołówego
olej
sól i czarny pieprz do smaku
liść laurowy, ziele angielskie
natka pietruszki



Składniki:
Dynię Hokkaido kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środek, układamy na papierze 
do pieczenia.
Na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu, w całości lub posiekaną. Pieczemy 20-30 minut 
w zależności od piekarnika w 180 stopniach.

Na patelni podsmażamy mięso wołowe oraz cebulę.

W garnku gotujemy do miękkości obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, 
korzeń i natkę pietruszki. Doprawiamy podczas gotowania liściem, zielem,  solą, papryką słodką 
i ostrą, pomidorami. Następnie dodajemy zawartość patelni i ciecierzycę. Doprawiamy ponownie 
do smaku solą i pieprzem, kminem rzymskim. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Całość gotujemy około 
10 minut do połączenia się smaków, często ale delikatnie mieszamy.


1 komentarz:

  1. Zrobiłyśmy już ciasto dyniowe i krem dyniowy oraz frytki :) Teraz trzeba zabrać się za taki gulasz :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger