Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placki z dyni

Placki z dyni

Sięgnij po przepis na super pyszne i proste do zrobienia placki z dyni startej na tarce. Placuszki dyniowe na słodko będą świetne zarówno na śniadanie, jak i na kolację. 

- bez użycia miksera
- nie trzeba ubijać osobno białek
- świetne z dżemem lub z cukrem pudrem

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 17 placków średnicy 10 cm

Kaloryczność kcal: 120 w 1 placku
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • pełna szklanka drobno tartej dyni - 320 g
  • pół szklanki jogurtu naturalnego - 150 g
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
  • 3 średnie jajka
  • saszetka cukru wanilinowego - 30 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • olej roślinny do smażenia

Placki z dyni

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały bez dodatku posypki z cukru pudru.
Jajka oraz jogurt powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.

Cukier wanilinowy możesz zastąpić dwiema łyżkami cukru zwykłego, lub trzcinowego oraz kilkoma kroplami esencji waniliowej. Pół łyżeczki pasty waniliowej lub nasiona wyjęte z laski wanilii będą jeszcze lepsze. Placki z dyni smażone na słodko najpyszniejsze wychodzą zawsze z dyni muscat. To odmiana o intensywnie pomarańczowym miąższu. Są to duże dynie o zielonej lub pomarańczowo zielonej skórce. To dynia typowo deserowa. Smak i struktura miąższu przypomina mi połączenie świeżej marchewki z melonem i papają. Coś wspaniałego!

Placki z dyni, 1

Placki z dyni, 2

Placki z dyni przepis

Aby zrobić placki z dyni na słodko polecam sięgnąć po dynię deserową, jak dynia Muscat o której już wspomniałam. Jest bardzo soczysta, ma świeży miąższ z owocową nutą. Dobra będzie też dynia Hokkaido, która ma jeszcze bardziej intensywnie pomarańczowy miąższ. Nie jest jednak tak soczysta jak dynia muscat. Dynia piżmowa oraz zwyczajna też dadzą radę. Dynia zwyczajna będzie miała jednak jaśniejszy kolor.

Dynię obierz ze skóry i usuń pestki oraz włókna. Dynię zetrzyj na tarce, na małych oczkach. Może Ci śmiało powstać papka dyniowa. Potrzebujesz pełną szklankę dyni, czyli 250 ml = około 320 gramów dyni. 

Placki z dyni, 3

Do dużej miski wlej pół szklanki jogurtu naturalnego. Wbij trzy średnie jajka. W jednym z moich jajek były dwa żółtka. Dodaj też startą dynię z sokiem i wszystko wymieszaj razem łyżką. 
Placki z dyni, 4

Placki z dyni, 5

Do mniejszej miski wsyp niecałe dwie szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa), czyli 300 gramów. Wsyp saszetkę cukru wanilinowego lub zastąp go dwiema łyżkami cukru oraz odrobiną esencji lub pasty waniliowej. Jeszcze tylko łyżeczka proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody. Sypkie składniki wymieszaj łyżką lub przesiej do rzadkiej masy z dyni, jajek i jogurtu.

Porada: Do składników sypkich można też dodać sporą szczyptę cynamonu. 
Placki z dyni, 6

Placki z dyni, 7

Wszystko razem wymieszaj dokładnie łyżką. Nawet jeśli jajka i jogurt były wcześniej wyjęte z lodówki i wszystkie składniki miały temperaturę pomieszczenia, to polecam odstawić na blat wymieszane ciasto na 10-20 minut. Placki podczas smażenia będą ładniej i szybciej wyrastały.

Porada: Jeśli ciasto nawet po odstaniu wydaje Ci się za gęste (dynia nie była soczysta), to dodaj do niego dodatkowe 1-2 łyżki tartej dyni lub też odrobinę jogurtu.
Placki z dyni, 8

Nagrzej dobrze patelnię. Włącz średnią moc palnika i pozwól, by patelnia nagrzewała się powoli i równomiernie. Czas smażenia placków z dyni zależy od tego jakiej wielkości jest Twoja patelnia. Możesz użyć małej patelni o średnicy 10 cm i smażyć każdego placka osobno. Możesz też użyć patelni o średnicy 28 cm i smażyć po cztery placki na raz. Smażenie jednego placka zajmuje około 3,5 minuty. 

Na nagrzaną patelnię wyłóż łyżeczkę oleju roślinnego. Polecam olej ryżowy, z pestek winogron, rzepakowy lub kokosowy. Zmniejsz moc palnika do trochę niższej niż średnia. Na każdego placka wykładaj po dwie łyżki stołowe ciasta. Ciasto rozprowadź do średnicy około 10 cm. Jedna strona placka powinna się smażyć około 2 minut. Możesz przewrócić go na drugą stronę, gdy lekko się od spodu zarumieni i na całej powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Do przewracania placków z dyni użyj szerokiej łopatki kuchennej.
Placki z dyni, 9

Druga strona potrzebuje już tylko do 1,5 minuty, by placek można było zdjąć z patelni. Jeśli placki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Co partię dolewaj odrobinę oleju. Na jednego placka przypada około pół małej łyżeczki oleju. Placki nie są tłuste po usmażeniu i nie ma potrzeby wykładania ich na ręcznik papierowy. Wyszło mi łącznie 17 puchatych placków z dyni. 
Placki z dyni, 10

Placki z dyni są mało słodkie, więc można je po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem lub podać z prażonymi owocami. Dżem morelowy pasuje do nich idealnie. Możesz je też polać syropem. 
Placki z dyni, 11

Placki z dyni, 12

Placuszki z dyni przechowuj w lodówce (przez około 2-3 dni), najlepiej w szklanym naczyniu z przykrywką. Podgrzewaj je krótko na suchej patelni pod przykrywką. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1886 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placuszki z dyni

Moja ulubiona wersja placuszki dyniowe, to ta z użyciem dyni Muscat. Dynie deserowe są najlepsze do słodkości. Bardzo uniwersalna jest też dynia piżmowa oraz Hokkaido, więc one też się sprawdzą przy smażeniu placków z dyni. Moje placki z dyni na słodko szykowane są z tartej dyni. Nie musisz więc gotować wcześniej pulpy z dyni lub piec dyni w piekarniku. Wychodzą bardzo puszyste placki z dyni. Wilgotne i pyszne jest też ciasto dyniowe, które gorąco polecam. Pyszne i chrupiące placki z dyni przepis to doskonały sposób na spożywanie tego warzywa. Są one wyśmienite na ciepło, ale równie dobrze smakują na zimno. Choć najczęściej podajemy je jako samodzielne danie, równie dobrze pasują jako dodatek do śniadania. Dodatkowo, placki z dyni to doskonałe danie wegetariańskie. Co więcej, placki z dyni można podawać na słodko, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym, co z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę dla miłośników słodkości. Kolejnym atutem placków z dyni jest ich estetyka. Prezentują się niezwykle apetyczne, a ich jasny, żółty lub czerwonawy kolor przyciąga wzrok i zachęca do spróbowania. W sezonie jesienno-zimowym, kiedy to dynie są najpopularniejsze, placki z dyni na słodko mogą być doskonałym, niebanalnym dodatkiem do świątecznego stołu. Na przepisy na placki z dyni przepisy są rozmaite. Bardzo dobre przepisy na placuszki z dyni są zawsze przekazywane dalej. I tak jest też z tym przepisem. Te placki z dyni drukowane były już setki razy. Sama te placuszki z dyni smażyłam już z dodatkiem cynamonu, kardamonu lub nawet część tartej dyni zamieniałam na tarte jabłka. Rewelacja! Koniecznie zobacz też przepis na pyszny sernik dyniowy pieczony. 

Placki z dyni

Słodkie placki z dyni tartej na tarce nie wymagają również użycia miksera. Wszystkie składniki mieszasz tylko przy pomocy łyżki. Nie ma bowiem potrzeby ubijania jajek lub samych białej na puch. Te proste placki dyniowe to świetny pomysł na śniadanie. Dzieci bardzo lubią placki z dyni na słodko oprószone tylko cukrem pudrem lub też cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Warto spróbować jak placki dyniowe smakują też z domowym syropem owocowym. Znasz przepis na sok z aronii? Zapraszam też po inne moje pomysły na placki na słodko dla całej rodziny! A tutaj też placki, ale tym razem placki z dyni jak ziemniaczane na słono. Dynia to skarbnica zdrowia, która jest wyjątkowo wszechstronna w kuchni. Warto z niej wykorzystywać każdy możliwy kawałek, ponieważ to warzywo to prawdziwa bomba witaminowa. Smażone domowe placki z dyni zyskały popularność i zaufanie wielu gospodyń domowych, a wszystko to dzięki ich wielu zaletom. Na placki z dyni przepisy mogą być różne, ale mój jest prosty, szybki i sprawdzony. Na placuszki z dyni przepis znajdziesz jak zawsze u mnie. Spróbuj a zachwycisz się nimi tak samo jak ja. To naprawdę rewelacyjne i przepyszne placuszki z dyni na słodko. Wracając do samej dyni.. Przede wszystkim, dynia jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi witaminy A, C, E, oraz minerały takie jak potas, magnez, wapń czy żelazo. Dynia jest także bogatym źródłem błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długo i wspomaga trawienie. Witamina A jest niezwykle ważna dla naszego wzroku, skóry, a także systemu odpornościowego. Z kolei witamina C przyczynia się do produkcji kolagenu, niezbędnego dla naszej skóry, naczyń krwionośnych, mięśni i kości.  Podsumowując, smażenie placków z dyni ma wiele korzyści. To nie tylko wygodny i smaczny sposób na pozyskanie z tego warzywa jego zdrowotnych właściwości, ale także doskonała propozycja dająca szerokie możliwości podania i zastosowania. Pamiętajmy także, że przez smażenie, dynia nie traci swoich cennych składników odżywczych, a wręcz przeciwnie – stają się one dla naszego organizmu łatwiej przyswajalne. Zapraszam zatem po mój super przepis na placki z dyni.