Przejdź do głównej zawartości

AL'A SERNIK WYSOKOBIAŁKOWY Z BRZOSKWINIAMI



 Sernik, czy jest to przysmak typowo polski? Wiele osób tak postrzega te ciasta, są bardzo popularne w Polsce. A jaka jest prawdziwa historia sernika? To ciasto ma międzynarodowy rodowód. Swój początek zawdzięcza Grekom, sięga czasów starożytnych. Sztuce wypieku tego ciasta poświęcił się grecki filozof Aegimus, który opisał proces powstawania sernika w swojej książce. Ówcześnie sernik stanowił wielki rarytas, spożywali go olimpijczycy, którzy zwyciężali w igrzyskach.
Serniki były również znane starożytnym Rzymianom.  Pierwszy znany nam przepis na sernik podał prawnuk Katona Starszego, Marek Porcjusz Kanton. Brzmiał on tak: „2 kilogramy sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 1 funt chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu”.

A jak może wyglądać to ciasto po zmodyfikowaniu przeze mnie?  Sernik sam w sobie zawiera sporą ilość białka, pochodzącego z twarogu i jaj, jednak postanowiłam nieco zwiększyć zawartość tego makroskładnika przez dodanie odżywki białkowej. Odżywka nie tylko zwiększa ilość białka w tym "fit" przysmaku ale również nadaje mu słodkiego smaku, przez co można wyeliminować dodanie do niego cukru. Aby urozmaicić smak i wygląd dodałam rodzynki i brzoskwinie. 
Czy to można spożywać będąc na diecie? Oczywiście, że tak :) Wszystko można, z głową, zdroworozsądkowo (Aby makro się zgadzało ;D)


Składniki:
(na 10 PORCJI)
- kostka twarogu chudego (250 g)
-  odżywka białkowa (150 g)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej (20 g)
-  4 jajka (220 g)
-  brzoskwinie (500 g) (po obraniu)



Wykonanie:
  1. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w plasterki.
  2.  Zblendować jaja, dodać twaróg, zblendować ponownie.
  3. Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową, miksować do uzyskania jednolitej masy.
  4. Do masy dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać masę.
  5. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Włożyć do rozgrzanego piekarnika.
  6. Piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni w piekarniku elektrycznym. W piekarniku gazowym 1 h.   Gdy sernik upiecze się zostawić go jeszcze w piekarniku, po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1 h.  Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzone.



całość: 1680,8 kcal B: 206 g W: 139 g T:33,4 g
1 porcja: 166 kcal B: 20 g W: 14 g T:3,3 g

A co takiego, korzystnego dają brzoskwinie? 
- Pobudzają produkcję czerwonych krwinek - chronią przed anemią. Polecane są kobietom w ciąży oraz wegetarianom.
- Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. 
- Polecane są również dla osób zmagających się z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu, z tego względu iż nie zawierają tłuszczu i sodu.
- Ten owoc odświeża, nadaje skórze jędrności i rześkości. Działają relaksująco przez zawartość Niacytyny. Składnik ten produkuję serotoninę, hormon szczęścia. Niedobory niacytyny w organizmie powodują apatię, zanurzenie oraz nerwowość.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

PROTEINOWY SERNIK „ZEBRA”

Składniki: - kostka twarogu chudego (250 g) -  4 miarki odżywki białkowej (80 g) (u mnie advocat) - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki pszennej (30 g) - kakao – 2 łyżki (20 g) -  4 jajka -  banan – 3 szt. (300 g) Wykonanie: Zblendować jaja z bananami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową. Na koniec dodać twaróg, blendować do uzyskania jednolitej masy. Przelać część masy do oddzielnej miseczki. Do pozostałej masy dodać kakao, zblendować. Masę wykładać łyżką (naprzemiennie – raz ciemna, raz jasna) do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni.  Po około 40 min wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku. Po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1h. całość: 1549 kcal  (B:170 g W: 104 g T:49 g) 1 porcja: 192 kcal  (B: 21 g W: 13 g T:6 g)