Ciasta drożdzowe | Ciasta z owocami

Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście

12 września 2018
Jump to recipe

Co jak co, ale na szarlotkach czy też jabłecznikach to się u nas znamy. To jedna z najlepszych szarlotek, a bez wątpienia najlepsza na cieście krucho-drożdżowym. Przepyszna! To ciasto z gatunków tych, dla których łamię swoją dietę i nie żałuję 😉 Bardzo aromatyczne, nic nie tracące ze swojego smaku nawet po 2-3 dniach. W smaku nie czuć drożdży, który to smak niektórym osobom przeszkadza.

Ta szarlotka ma to co najlepsze w cieście kruchym i drożdżowym. Ja dałam do niej sporo jabłek, bo coś koło 2 kg szarej renety, do tego trochę cukru, cynamonu i bułki tartej, żeby ładnie związać masę. Po upieczeniu możecie według uznania posypać ciasto cukrem pudrem, a może będziecie mieć ochotę na słodszy wariant i je polukrujecie?

Przyznam szczerze, że jesień to dla mnie czas ciast z jabłkami, śliwkami i dynią. I co tydzień mam poważny dylemat, jakie ciasto brać właśnie na warsztat. Bywa, że ciasto wychodzi tak dobre, że za tydzień robię je ponownie i dodatkowo drugie. No i  pytanie, kto to zjada, bo mamy z tym nie lada problem? Nie ja, a reszta będziecie moją tajemnicą 😉

W każdym razie zwykle na weekend wybieram ciasto z jabłkami i dodatkowo jakieś inne. Uwielbiam jak dom pachnie aromatem szarlotki. I chyba ten zapach lubi też mąż, który wraca w piątek z pracy, siada karnie przy stole i z mleczkiem wcina ciasto.

No i mam taki patent na jabłka, że podczas duszenia/prażenia, część jabłek, tak mniej więcej 2/3 wrzucam do garnka od razu, a 1/3 pod koniec prażenia. Dzięki temu część jabłek jest w kawałkach, ale mięciutka i taka konsystencja pasuje mi najbardziej.

Jakie ciasta z jabłkami lubicie najbardziej? Ja przyznam bez bicia, że te z prażonymi jabłkami.  To one nadają jak dla mnie charakter prawdziwej szarlotce. Ok, te ciasta, gdzie jabłka wrzucamy w kawałkach są poprawne, ale nie mają TEGO charakteru co ciasto z przesmażonymi jabłkami, rozpływającymi się w ustach. Może kwestia tego, że nie trafiłam jeszcze na jakiś odjazdowy przepis na tego typu ciasto, a może po prostu mam taki wypaczony gust?

W każdym razie, mimo natłoku ciast do wypróbowania, to ciasto na pewno nie raz zagości na naszym stole i to w różnych wariantach.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *