Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Piernikowy sernik z musem czekoladowym i kandyzowanymi gruszkami

Piernik, pierniczki- kto ich nie lubi. Wspaniale smakują same  do herbaty, jak i w duecie. Takim właśnie duetem jest dla mnie połączenie sernika i piernika. Dziś pokaż wam jak przygotować wyjątkowy piernikowy sernik. W tym wypieku mamy tak naprawdę zawarte moje ulubione smaki. Piernikowy, kruchy i aromatyczny spód, który nie jest strasznie trudny w wykonaniu. Dodatkowo mamy pyszne i kwaskowe kandyzowane gruszki oraz pyszny waniliowy ser. Całość dopełnia czekoladowy mus. Jest to doskonała propozycja na długie jesienne wieczory. 
Piernikowy sernik z musem czekoladowym i kandyzowanymi gruszkami miał swoją premierę w ostatnim czasie. Premiera była sukcesem, a sernik zniknął szybciej, niż czas jego pieczenia. Moja babcia nawet stwierdziła, iż to mój najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek upiekłam. 
Sernik ten doskonale zachowuje swoją świeżość właśnie poprzez dodatek gruszek. Jest to ciasto doskonałe zarówno na przyjęcia, jak i w gronie najbliższych. Polecam!
Składniki:
ciasto piernikowe
200 g masła
170 g flisaczków w lukrze z fc Kopernik
180 g mąki pszennej
30 g miodu miejskiego(lub wielokwiatowego)
4 g proszku do pieczenia
3 żółtka
kandyzowane gruszki
1,5 kg gruszek
180 g cukru trzcinowego
100 ml wody
masa serowa
1 kg sera
200 g masła lub margaryny
100 g cukru trzcinowego
100 g miodu miejskiego(lub wielokwiatowego)
60 g budyniu(1 opakowanie)
30 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
aromat rumowy
mus czekoladowy
250 ml śmietany 30%
100 g czekolady mlecznej
dodatkowo
120 g serduszek lukrowanych fc Kopernik
120 g serduszek w czekoladzie fc Kopernik
Ciasto piernikowe: Flisaczki w lukrze mielimy na drobno. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy zimne maso, miód oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Kandyzowane gruszki: Gruszki myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy na drobną kostkę. W garnku o grubym dnie umieszczamy gruszki, wodę i cukier. Zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Studzimy.
Masa serowa: Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i miodem. Dodajemy jedno jajko i 1/3 sera. Ucieramy. Dodajemy kolejne jajko i 1/3 sera, ponownie ucieramy. Dodajemy ostatnie jajko i 1/3 sera. Ucieramy. Dodajemy aromat rumowy, budyń i mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy .
Kwadratową tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Podpiekamy 15 minut w 170 stopniach. Na cieście wykładamy kandyzowane gruszki. na gruszkach smarujemy masą serową. Sernik pieczemy 120 minut w 175 stopniach. Studzimy.
Mus czekoladowy: Czekoladę mleczną drobno kroimy. Śmietanę podgrzewamy. Ciepłą śmietaną zalewamy drobno pokrojoną czekoladę. Czekamy około 1 minuty. Po minucie mieszamy czekoladę, aby rozpuściła się w śmietanie. Schładzamy. Zimną śmietanę ubijamy.
Tak przygotowany musem smarujemy zimny sernik. Na musie układamy lukrowane serduszka. Całość chłodzimy przez dwie godziny.
sernik, piernikowy sernik, kandyzowane gruszki, mus czekoladowy
sernik, piernikowe gruszki, kandyzowane gruszki, mus czekoladowy
sernik, piernikowy sernik, kandyzowane gruszki, mus czekoladowy
piernikowy sernik, sernik, kandyzowane gruszki, mus czekoladowy
#fckopernik #apetytnakopernika
Smacznego!


Komentarze

  1. Ten mus musi dodawać wyjątkowego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, a mus musi być pyszny.. co ja piszę! Wszystko musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj