Kolejny zaskakujący przepis z mojego jadłospisu od dietetyka :) Pizza bez mąki, za to na spodzie z kalafiora. Dodałam do niej 4 rodzaje sera-3 hiszpańskie, oraz regionalny z miętą. Danie jest zaskakująco pyszne. Ciasto nie wychodzi chrupiące, ale jest bardzo zwarte, łatwo się kroi i zachowuje formę. Naprawdę super pomysł! I moja córka, która nie lubi kalafiora też zjadła bez marudzenia ( do momentu, gdy dowiedziała się, z czego to jest ;)) Co prawda moja połowa, była bez salami, ale ta rodzinki prezentowała się lepiej ;)
Podobny przepis znalazłam, także na blogu Po Prostu Pycha, więc podaję Wam jako źródło :)
spód pizzy z kalafiora (duża pizza ok. 30 cm średnicy)
- 1 kg kalafiora bez twardych części
- 2 jajka
- 2 plasterki sera (starte na grubych oczkach)
- sól i pieprz
dodatki (można dodać dowolne):
- 3 łyżki domowego sosu do pizzy
- po plasterku 4 różnych serów, lub kulka mozzarelli
- duży pomidor malinowy
- salami dobrej jakości
- łyżeczka oregano
- świeża natka pietruszki i tymianek do posypania
Pokrojonego kalafiora rozdrabniamy w malakserze na kształt ryżu.
Zagotowujemy około 1 l wody i przez 15 minut gotujemy kalafiora.
Po odsączeniu odciskamy z niego wodę za pomocą czystej ściereczki lub gazy.
Odciśnięty z wody kalafior odstawiamy do ostudzenia, a następnie dodajemy do niego roztrzepane jajka, ser oraz sól i pieprz.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy spód pizzy.
Podpiekamy go przez 15 minut.
Następnie smarujemy sosem, na wierzchu układamy dodatki, posypujemy oregano i pieczemy kolejne 15-20 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.
Smacznego :)
Brak komentarzy