Pełnoziarniste muffinki marchewkowo-jabłkowe z kremem orzechowym | Mienta blog
Babeczki i muffiny

Pełnoziarniste muffinki marchewkowo-jabłkowe z kremem orzechowym

Ostatnio miałam ogromną ochotę na słodkie babeczki. Nie zwlekając, szybko zabrałam się za pieczenie. Wsypałam, co trzeba do miski, wymieszałam widelcem i do piekarnika. Nie trzeba było długo czekać, gdy zorientowałam się, że przecież nie dodałam do ciasta cukru, ani miodu! W zasadzie to mogłabym się zadowolić takim wypiekiem bez słodzenia, bo jestem już przyzwyczajona, że prawie nie używam cukru. Jednak tego dnia, musiało być to na słodko i koniec.

Stwierdziłam, że najlepszym sposobem na uratowanie babeczek, będzie dodanie słodkiej polewy. W garnuszki roztopiłam masło orzechowe z miodem i gotowe :)  Polewa jest gęsta i szybko zastyga, więc takie muffinki świetnie nadają się do spakowania w lunchbox i zabrania do pracy czy na jesienną  wycieczkę :)

pelnoziarniste muffinki marchewkowo jablkowe 1 - Pełnoziarniste muffinki marchewkowo-jabłkowe z kremem orzechowym

pelnoziarniste muffinki marchewkowo jablkowe 2 - Pełnoziarniste muffinki marchewkowo-jabłkowe z kremem orzechowympelnoziarniste muffinki marchewkowo jablkowe 3 - Pełnoziarniste muffinki marchewkowo-jabłkowe z kremem orzechowym

  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 70 g mąki jaglanej
  • łyżeczka sody
  • 0/5 lyżeczki proszku do pieczenia
  • 0/5 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka startej tonki (można pominąć i dodać więcej cynamonu)
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • jajko
  • 100 g startej marchewki
  • 100 g pokrojonego w kostkę jabłka
  • opcjonalnie 2-3 łyżki cukru lub miodu, jeśli sama słodka polewa to dla Was za mało

polewa:

  • łyżka miodu (użyłam gryczanego)
  • łyżka masła orzechowego
  • orzeszki piniowe do posypania

pelnoziarniste muffinki marchewkowo jablkowe 4 - Pełnoziarniste muffinki marchewkowo-jabłkowe z kremem orzechowympelnoziarniste muffinki marchewkowo jablkowe 5 - Pełnoziarniste muffinki marchewkowo-jabłkowe z kremem orzechowym

W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą.

Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości papilotek lub foremek.

Muffinki pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem orzechowym. Mieszamy do połączenia składników i od razu polewamy babeczki.

Posypujemy orzeszkami piniowymi.

Smacznego :)

pelnoziarniste muffinki marchewkowo jablkowe 6 - Pełnoziarniste muffinki marchewkowo-jabłkowe z kremem orzechowympelnoziarniste muffinki marchewkowo jablkowe 7 - Pełnoziarniste muffinki marchewkowo-jabłkowe z kremem orzechowympelnoziarniste muffinki marchewkowo jablkowe 8 - Pełnoziarniste muffinki marchewkowo-jabłkowe z kremem orzechowym

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

1 komentarz

  • Skomentuj Wypieki Beaty 14/09/2018 at 13:51

    Jaka cudna foremka do babeczek :)

  • Komentuj