Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Naszło mnie na drożdżowe a skoro jeszcze śliwki są to co może być lepszego niż ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka :)

Składniki:
ciasto
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 70 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
wierzch
- 1 kg śliwek
kruszonka
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
W mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.  Wyrośnięty rozczyn przekładamy do miski, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, jajko, przesianą mąkę oraz masło. Składniki mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm, na wierzchu wykładamy wypestkowane śliwki. Składniki na kruszonkę mieszamy, zagniatamy i posypujemy nią śliwki. Ciasto pieczemy około 45 minut w 180 C.

 
 

Komentarze