sernik_z_figami

 

 

 

 

 

 

 

 

sernik_z_figami

 

 

 

 

 

 

Sernik z figami – rozpływający się w ustach, jesienny, naprawdę pyszny!

Świetnie się prezentuje, rewelacyjnie pachnie, intryguje smakiem – naprawdę polecam wypróbować!

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA SERNIK Z FIGAMI

Składniki na sernik z figami:

ciasto:

200g masła lub margaryny

2 żółtka

1 szkl mąki

3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki śmietany

masa serowa:

1 kg sera z wiaderka

2 białka

6 jaj

1/3 szkl oleju

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szkl cukru

1/2 szkl mleka

aromat śmietankowy

wierzch:

1 galaretka o smaku wiśniowym

4 świeże figi



 

Jak zrobić sernik z figami:

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy aż połączą się na jednolite ciasta.

Blachę 35×25 wykładamy papierem do pieczenia – za pomocą szpatułki wyściełamy dno ciastem (ciasta nie wychodzi dużo, warstwa będzie cienka).

Do misy wrzucamy jajka i białka, ubijamy je z cukrem za pomocą miksera.

Do ubitych jajek dodajemy ser i miksujemy na wolnych obrotach miksera.

Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy na wolnych obrotach miksera aż połączą się.

Do blachy, na spód ciasta wylewamy masę serową.

Pieczemy godzinę w 180st.

Sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzątku.
Figi kroimy w plastry, układamy na serniku.

Na sernik wykładamy tężejąca galaretkę (najpierw tyle by pokryć figi, wstawiamy na 10 min do lodówki, potem całość – mamy pewność, że figi nie wypłyną). Wkładamy do lodówki na 2 godz a najlepiej na całą noc.

 



sernik_z_figami

 

 

 

 

 

Zobacz też:

 

Sernik z brzoskwiniami i ziarnami kawy w czekoladzie na bananowym spodzie  Sernik – przepisy