Schab z pieczarkami pod beszamelem
















Lubicie pieczarki - my uwielbiamy, lubicie schab - my go kochamy a co może powstać z połączenia tych dwóch składników, sosu beszamelowego i chwili w kuchni? właśnie takie cudo. Szybki i smaczny obiad dla całej rodziny, to schabik z pieczarkami pod beszamelem. Kilka minut w kuchni wieczorem i mamy obiad na następny dzień. Zje zarówno ten mały jak i większy głodomór. U nas porcja wystarczyła dla 3 osób, zawsze możecie użyć większych proporcji i wtedy obiadek na dwa dni gotowy. Wyśmienicie smakuje z ryżem czy też ziemniakami - tymi gotowanymi oraz pieczonymi.

Składniki:
- 600g schabu
- 250g pieczarek
- 100g żółtego sera w kawałku
- garść świeżej pietruszki
- sol, pieprz do smaku

+ sos beszamelowy (przepis na ten sos w przepisie z lasagni) link do przepisu


  • W garnuszku przygotowujemy sos beszamel
  • Schab kroimy na plastry, nakłuwamy doprawiamy sola i pieprzem i obsmażamy z obu stron
  • Na tą samą patelnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i przesmażamy, doprawiamy sola i pieprzem oraz drobno posiekana świeżą pietruszką
  • Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę beszamelu i układamy plastry schabu

  • Na każdy plaster układamy przesmażone pieczarki


  • Wszystko zalewamy delikatnie pozostała częścią beszamelu a na górę posypujemy startym żółtym serem

  • Piekarnik nagrzewamy do 160°C opcja termoobieg i zapiekamy 15-20 minut aż serek się rozpuści




Smacznego !!!




Wartość odżywcza oraz kalorie:

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze