10 września

Sernik z dyni hokkaido

Wraz z jesienią na w ogródku pojawiają się zupełnie inne warzywa, inne smaki i inne kolory. 
Jesień kojarzy mi się z kasztanami, kolorowymi liśćmi spadającymi z drzew i dynią.
Dzięki temu w naszej kuchni nigdy nie będzie nudno, gdyż każda pora roku ma swoją uroczą gamę barw. Tym razem postawiłam na dynię a co za tym idzie na kolor pomarańczowy. 
A do przygotowania spodu sernika wykorzystałam niedawno odkryte ciasteczka, stworzone przez firmę Mamut biszkopty z błonnikiem jabłkowym. Są pyszne, lekkie i pełne wartościowych składników odżywczych. Idealne na przekąskę ale również do innych deserów
i wypieków.


                                                         Składniki na tortownicę 22 cm:
500 g sera
1  szklanka puree z dyni
5 jajek
3 łyżki gęstej śmietany, u mnie 22%
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej



dodatkowo:
garść pestek dyni
garść płatków migdałów
polewa czekoladowa



Przygotowanie:
Dynię gotujemy lub pieczemy w piekarniku, wszystko zależy od upodobań smakowych i rodzaju dynii.
Do sernika jak i innych wypieków używam dyni hokkaido. Taką dynię po wydrążeniu pestek pieczemy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy i miksujemy na puree. Odmierzamy szklankę.

Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i przyprawy. Cały czas miksując. Następnie dodajemy puree z dyni i śmietanę. Na koniec dodajemy budyń (proszek). Masę serową przelewamy na spód z biszkoptów i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 70 minut. Masę serową wkładamy do nagranego piekarnika. Wierzch sernika powstał z gęstej polewy i posiekanych płatków migdałów i pestek dyni. Sernik ozdabiamy dopiero po przestudzeniu.



10 komentarzy:

  1. wygląda świetnie! :D wspaniałe, słodkie wkroczenie w jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuję przepis :) dynia to podstawa w kuchni zwłaszcza na jesień !

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dynię!
    We wszystkim...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa propozycja:) w przyplywie checi i czasu z wielka przyjemnoscia bym zrobila ;) dziekuje za pomysl;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepięknie! Ten kolor jest cudowny :) Świetny pomysł z wykorzystaniem dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. i to jest strzał w dziesiątkę - poproszę kawałeczek - ten największy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik dyniowy? Brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W zeszłym roku dyniowe wypieki wychodziły mi tylko z dyni Hokkaido, w weekend spróbuję coś stworzyć że zwykłą dynią. Może i taki sernik! 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepięknie wygląda, kolor jest niesamowity ❤ na pewno wspaniale smakuje ��

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam dynię hokkaido! jest wspaniała do wypieków :) taki sernik biorę cały <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger