KOTLETY Z PIECZONEGO ŁOSOSIA

Delikatne kotleciki z pieczonego łososia. Łatwe do przygotowania, smaczne i sycące. Najczęściej przygotowuję je, chcąc wykorzystać pozostały z dnia poprzedniego filet z pieczonego, smażonego lub grillowanego łososia. 
Rybkę rozdrabniam w miseczce przy pomocy widelca. Dodaję jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz niewielką ilość bułki tartej lub mąki migdałowej (zmielonych migdałów). Formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju do lekkiego zrumienienia. 
Podaję z pysznym sosem śmietanowo-cytrynowym oraz ugotowanym na parze ryżem.
-------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 KOTLETÓW
  • 500-600 g filetu z łososia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mielonych migdałów lub bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka ziarenek różowego pieprzu
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, 1 łyżka syropu klonowego lub miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 2 ząbki czosnku starte na tarce, 2 łyżki soku z cytryny
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
SOS ŚMIETANOWO-CYTRYNOWY
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka mąki
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • sól
WYKONANIE
  • Łososia nacieramy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, słodką czerwoną papryką, szczyptą chili oraz startym na tarce czosnkiem, sosem sojowym i miodem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do zamarynowania (można na noc).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 220 st C, bez termoobiegu. Łososia wkładamy do żaroodpornej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut, wyjmujemy na blat i i zgrubnie rozdrabniamy widelcem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
  • Dodajemy jajko, mąkę migdałową, koperek i ziarenka różowego pieprzu. Rozdrabniamy widelcem na pastę. 
  • Łyżką nabieramy porcje masy i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy okrągłe, płaskie kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, po około 2 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Podajemy z sosem cytrynowym.
  • SOS ŚMIETANOWO-CYTRYNOWY: w rondelku zagotowujemy bulion ze śmietanką. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz mąkę rozprowadzoną z 2 łyżkami zimnej wody. Gotujemy 2 minuty, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz