NALEŚNIKI Z MĄKI KOKOSOWEJ

Pyszne, lekkie naleśniki z mąki kokosowej. W sam raz na śniadanie lub podwieczorek. Któż nie lubi naleśników? Chyba wszyscy je uwielbiamy. Jednak przygotowanie tych z mąki kokosowej już nie jest takie proste jak te tradycyjne. Tutaj potrzeba trochę wprawy a przede wszystkim dobrej patelni. Ja posiadam patelnię, na której smażę praktycznie wszystko bez tłuszczu, jednak do tych naleśników potrzebne jest przesmarowanie patelni olejem. Kolejna sprawa to ich przewracanie, należy to robić bardzo ostrożnie, ponieważ naleśniki lubią pękać. Ale nie zniechęcajcie się, ja zniszczyłam tylko 2 naleśniki, potem wszystko szło już sprawnie :)





Z czym podać naleśniki z mąki kokosowej? Otóż przesmarujcie je czym tylko chcecie. Ja swoje podałam z dżemem z 4 czerwonych owoców Stovit. Smak dżemu doskonale współgrał ze lekko kokosowym posmakiem naleśników.


Składniki na około 7 naleśników:
* 50 g mąki kokosowej (użyłam Skworcu)
* 1 łyżka stopionego oleju kokosowego
* 250 ml mleka
* 5 jajek
* szczypta soli
* można dodać do smaku odrobinę cukru, jednak ja to ominęłam 

Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w misce. Dokładnie wymieszać mikserem.
Patelnię dobrze nagrzać, lekko natłuścić olejem (można użyć oleju kokosowego). Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż naleśnik od spodu się zarumieni. Ostrożnie odwrócić naleśnika na drugą stronę i smażyć do zarumienienia drugiej strony. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)