Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kluski z mięsem

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem to połączenie klusek śląskich z pysznym farszem z mięsa wieprzowego i warzyw. Kluski ziemniaczane to tradycyjny, polski posiłek. Myślę, że jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. 

Możesz też przygotować więcej mięsnego farszu i zrobić np. naleśniki z mięsem. Zobacz też mój sprawdzony, uniwersalny przepis na ciasto na naleśniki

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas gotowania klusek: 8 minut
Liczba porcji: 18 dużych klusek

Dieta: bezglutenowa

Składniki na kluski

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • około 300 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 średnie jajko

Składniki na farsz

  • 350 g łopatki wieprzowej
  • mała marchew
  • 250 g kapusty kiszonej
  • mały korzeń pietruszki
  • pół szklanki wody
  • przyprawy i zioła: 1 ziarno angielskiego, szczypta pieprzu i soli, 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Składniki na okrasę

  • 2 małe cebule
  • 6 łyżek leju roślinnego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Podałam przybliżony czas szykowania klusek z mięsem, na który składa się zarówno obieranie i gotowanie ziemniaków, jak i gotowanie w tym samym czasie mięsa z warzywami do zmielenia. W składnikach do przepisu nie podaję soli, którą należy dodać zarówno do gotujących się ziemniaków, jak i do wody do gotowania klusek. Będą to łącznie dwie łyżeczki soli. 

U nas chyba zawsze kluski śląskie z farszem mięsnym okraszamy drobno posiekaną i podsmażoną na oleju cebulą. To jedno z dań, które rzadko kiedy doczekuje się odłożenia do lodówki na kolejny dzień.

Kluski z mięsem, 1

Kluski z mięsem

W pierwszej kolejności przygotuj sobie farsz mięsny do klusek. W średniej wielkości garnku umieść umyty i pokrojony w kostkę kawałek mięsa wieprzowego. Polecam łopatkę wieprzową. Dodaj też obraną i małą marchew; mały korzeń pietruszki; ziarno ziela angielskiego; po około 1/4  łyżeczki pieprzu i soli (dałam pieprz w ziarnach); 1 liść laurowy. Do garnka wlej też pół szklanki wody. 

Garnek przykryj przykrywką. Mięso z warzywami doprowadź do wrzenia i zmniejsz moc palnika. Całość gotuj około 40 minut. Nie zdejmuj przykrywki w trakcie gotowania.

Po tym czasie do garnka dodaj też bardzo dobrze odciśniętą kapustę kiszoną. Ja swojej kapusty nie płukałam. Jeśli jednak Twoja jest bardzo słona, to możesz ją dodatkowo przepłukać (przed dodaniem do garnka). Całość gotuj jeszcze 30 minut - również pod przykrywką.

Kluski z mięsem, 2

Po przestudzeniu odlej wywar. Nie będzie go z pewnością więcej niż 1/4 szklanki. Wywar odlewasz, by masa po zmieleniu nie była zbyt mokra. Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Masa po zmieleniu może Ci się nadal wydawać zbyt mokra, jednak po schłodzeniu już taka nie będzie. 

Nagrzej średniej wielkości patelnię i wlej olej. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę. Cebulkę podsmażaj przez około dziesięć minut na odrobinę wyższej niż mała moc palnika. Cebulka powinna się ładnie zarumienić. Całą zawartość patelni od razu przełóż do zmielonego farszu. Wszystko razem wymieszaj. Farsz do klusek z mięsem jest już gotowy.
Kluski z mięsem, 3

Już w trakcie gotowania się mięsa z warzywami obierz ziemniaki. Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlej wodę, a garnek z ziemniakami odstaw z powrotem na palnik. Reszta wody z ziemniaków odparuje w ciągu kilku sekund. Potrząśnij ziemniakami i odstaw je jeszcze na chwilę, na palnik.
Kluski z mięsem, 4

Po przestudzeniu ziemniaki zmiel w maszynce lub przepuść przez ręczną praskę. Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde. Jeśli jednak mielisz ziemniaki w maszynce, to możesz też użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego. 

Zmielone ziemniaki umieść w większej, szerokiej misce i uklep. Nożem zarysuj krzyż. Wyjmij na chwilę jedną czwartą porcji zmielonych ziemniaków i na ich miejsce wsyp skrobię ziemniaczaną. Skrobia powinna całkowicie wypełnić lukę po ziemniakach. 
Kluski z mięsem, 5

Odłożone na chwilę zmielone ziemniaki z powrotem umieść w misce. Wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj ręcznie całą masę.
 
Kluski z mięsem, 6

Kluski z mięsem, 7

Jak zrobić kluski z mięsem?

Nabierz dwie łyżki masy ziemniaczanej. Uformuj kulkę a następnie spłaszcz ją na placek. Nabierz łyżkę farszu i umieść na środku placka. Placek zamknij i uformuj w dłoniach na kształt wydłużonego jajka. W taki sposób uformuj wszystkie kluski z mięsem. Kluski powinny mieć około 10 cm długości.

Kluski z mięsem, 8

Kluski z mięsem, 9

Zagotuj wodę w dużym, szerokim garnku. Garnek wypełnij wodą nie więcej niż do połowy wysokości. Do wrzątku wsyp płaską łyżeczkę soli. Na gotujący się wrzątek kładź kluski. Kładź po kilka klusek na raz. Zachowaj odstępy między kluskami, by miały możliwość swobodnego wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wypłyną po maksymalnie 2 minutach od umieszczenia ich we wrzątku. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, poczekaj jeszcze 6 minut i wyłów kluski z mięsem przy pomocy cedzaka. 

W ten sposób ugotuj wszystkie partie klusek. Ważne jest, by kluski nie gotowały się na wysokiej mocy palnika. Inaczej zaczną się pienić i zamiast się ugotować, szybko napuchną i zrobią się zbyt miękkie.

Ugotowane kluski z mięsem podaj z podsmażoną na oleju cebulką. Nagrzej średniej wielkości patelnię i wlej olej. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę. Cebulkę podsmażaj przez około dziesięć minut na odrobinę wyższej niż mała moc palnika. Raz na minutę zamieszaj cebulę przy pomocy drewnianej łyżki. Cebulka powinna się ładnie zarumienić.

Kluski z mięsem, 10

Kluski z mięsem, 11


Polecam też inne przepisy na kluski jak kluski kładzione czy kluski śląskie.

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (1076 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kluski z mięsem

Jest długa lista polskich, tradycyjnych dań. Polska kuchnia jest tak bogata i pyszna, że nie sposób wybrać to najlepsze, jedyne. Wspaniałe kluski śląskie, czy szare kluski oraz kopytka, to tylko kilka z propozycji, które mogę wymienić jako pomysł na obiad z ziemniaków. Wspaniałe kluski z mięsem to obiad, który smakuje praktycznie każdemu. Kluski śląskie z najlepszym farszem z mięsa wieprzowego i warzyw okraszamy cebulką podsmażoną na rumiano na oleju. Kluski śląskie z farszem mięsnym zazwyczaj gotuję jesienią i zimą. Zapraszam też po najlepszy przepis na pyszne kartacze

Kluski śląskie z mięsem 

Moje kluski slaskie z miesem szykuję zazwyczaj z mięsa wieprzowego, ale czasem też gotują je na mięsie wołowym. Wystarczy zamienić wieprzowinę na niezbyt chudy kawałek wołowiny. Podłużne kluski z mięsem przypominają kształtem cepeliny. Kluski z mięsem można podawać same z okrasą lub też w towarzystwie dobrej surówki. Gorąco polecam moje sałatki i surówki do obiadu. Najlepiej klasycznie - surówka do obiadu.