Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 10 września 2018

Pieczone ziemniaki z kalafiorem w sosie



Składniki:
-kilka ziemniaków
-główka kalafiora
-1/2 szkl. mleka
-2 łyżeczki mąki
-1 cebula
- ząbek czosnku
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- mały jogurt naturalny
- mieszanka ziołowa do ziemniaków (kminek, papryka słodka, nasiona kopru, cząber, majeranek )
- mieszanka ziół: grecka z oregano Knorr 
-pieprz, sól
-50 ml oleju
Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na połówki lub ćwiartki. Zioła do ziemniaków wymieszać z niewielką ilością soli i olejem. Polać ziemniaki i dokładnie wymieszać. Ułożyć na żaroodpornym półmisku, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na godzinę. Po pół godzinie ściągnąć folię i dalej piec bez przykrycia. 
W tym czasie w osolonej wodzie zagotować różyczki kalafiora. Gotujemy dosłownie minutę i odcedzamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pomidorów suszonych, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie kroimy drobno suszone pomidory, dodajemy do zrumienionej cebuli z czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora i polewamy wszystko mlekiem wymieszanym z mąką. Doprowadzamy, mieszając, do zagotowania i chwilę jeszcze gotujemy na wolnym ogniu. Posypujemy łyżeczką mieszanki  ziołowej Knorra, dodajemy do smaku pieprz i ewentualnie sól.  Po zdjęciu z ognia dodajemy jogurt o temperaturze pokojowej. Dokładnie wszystko mieszamy. Na talerz wykładamy upieczone ziemniaki, kalafior z sosem i podajemy z dowolną surówką lub kiszonymi ogórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz